Naslovna Kultura Film Kanski favoriti svečano otvaraju i zatvaraju Festival evropskog filma Palić

Kanski favoriti svečano otvaraju i zatvaraju Festival evropskog filma Palić

5 minuta za čitanje
0
226
Festival evropskog filma Palić

Subotica/Palić, 3. jul 2019. – Film čuvenog španskog reditelja Pedra Almodovara „Bol i slava“ (Pain and glory) za koji je Antonio Banderas dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na ovogodišnjem Kanskom festivalu svečano će 20. jula otvoriti dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić .

Ovogodišnje, dvadeset šesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, održaće se od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica.

Belgijski film „Mladi Ahmed“ (Young Ahmed), koji je proslavljenim rediteljima, braći Darden, doneo nagradu za najbolju režiju u Kanu svečano će 26. jula zatvoriti palićki filmski festival.

Navedeni filmovi biće prikazani van konkurencije u okviru Glavnog takmičarskog programa koji ove godine broji 12 filmova.

Drama „Bol i slava“ Pedra Almodovara prati priču mladog reditelja koji preispituje sve izbore koje je donosio u životu dok mu se svet ruši, a sadašnjost i prošlost prepliću.

Kombinovana sa fikcijom, radnja je smeštena u Madrid osamdesetih godina kada mladi reditelj Salvador Mallo, ponovo proživljava ključna životna iskustva poput detinjstva šezdesetih godina koje je obeležilo emigriranje njegove porodice u selo u Valensiji u potrazi za prosperitetom, prvog zrelog i bolnog ljubavnog iskustva, pisanja kao jedinog vida terapije za zaboravljanje nezaboravnog, iskustva ranog otkrivanja filma, i osećaja beskonačne praznine koju stvara pomisao na nesposobnost daljeg snimanja filmova.

Oporavljajući svoju prošlost, Salvador nalazi hitnu potrebu da to ispriča i da u toj potrebi nađe i svoje spasenje. Reč je o poluautobiografiji u kojoj je Almodovar predstavio pojedine aspekte svog života o kojima nije govorio ranije, a koja, prema rečima ovog reditelja, zajedno sa filmovima „Zakon požude“ i „Loše obrazovanje“ predstavlja deo trilogije njegovih najličnijih i introspektivnih filmova.

Belgijski film „Mladi Ahmed“ (Young Ahmed) braće Darden govori o radikalizaciji belgijskog tinejdžera koja ga vodi u njegov lični džihad.

Ova filmska priča rediteljskog dvojca koja je naišla na izuzetne reakcije publike i kritike u Kanu, smeštena je u današnju Belgiju, i pokušava da kroz rastrzanost trinaestogodišnjaka Ahmeda između njegovih ideala o čistoti stvorenu pod uticajem lokalnog imama i njegovih životnih iskušenja, obradi način na koji ljubav prema životu može prevladati želju za smrću. Braća Darden istakla su zahtevan rad na ovom filmu što je, prema njihovim rečima, očekivano s obzirom na kompleksnost teme.

Osim ove tradicionalne palićke selekcije takmičarskog karaktera koja donosi najaktuelnije naslove, filmovi će se takmičiti i u okviru selekcije Paralele i sudari  koja obuhvata najangažovanije istočnoevropske filmove.

Novina u ovogodišnjem festivalskom programu su dve nove selekcije – Velikani evropske kinematografije, posvećena najnovijim filmovima majstora sedme umetnosti Starog kontinenta kao i selekcija Novi evropski dokumentarni film koja donosi najbolje dokumentarce, filmskoj formi koja izaziva sve veću pažnju publike i kritičara.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Od Vlade Srbije zatražene mere za pomoć medijima i medijskim radnicima

Beograd, 29. mart 2020. – Medijska i novinarska udruženja, kao i sindikat Nezavisnost, upu…