Naslovna Kultura Film Kanski filmski festival podržao inicijtivu za rodnu ravnopravnost na svim filmskim festivalima

Kanski filmski festival podržao inicijtivu za rodnu ravnopravnost na svim filmskim festivalima

2 min read
0
215
Kanski festival

Kan, 14. maj 2018. – Čelni ljudi Kanskog filmskog festivala potpisali su povelju koja bi trebalo da promoviše rodnu ravnopravnost na svim filmskim festivalima.

Inicijativu za povelju dalo je francusko udruženje "50/50 do 2020".

Povelja će biti predložena svim međunarodnim festivalima.

Kanski festival se obavezao da će "ostvariti transparentnost spiskova članova selekcionih odbora i programskih selektora" kako bi se "uklonila svaka sumnja na nedostatak različitosti i ravnopravnosti", navodi se u tekstu povelje.

Povelja je potpisana u prisustvu žirija 71. izdanja Kanskog festivala, kojim predsedava australijska glumica Kejt Blančet.

Potpisnici dokumenta su direktor festivala Tjeri Fremi, kao i umetnički direktori selekcija festivala.

Na crvenom tepihu Kanskog festivala u subotu su 82 žene skrenule pažnju na nejednakost u primanjima i ograničen broj rediteljki u takmičarskom programu.

Među 82 žene bile su Klaudija Kardinale, Marion Kotijar, Salma Hajek, Džejn Fonda, rediteljke Peti Dženkins i Toni Maršal, kao i članice ovogodišnjeg žirija Kristen Stjuart, Ava Diverne i Lea Sejdu, montažerke, producentkinje i dekoraterke.

Broj 82 odgovara broju filmova koje su režirale žene a koji su bili u konkurenciji za Zlatnu palmu, u odnosu na 1.645 filmova u režiji muškaraca. Novozelanđanka Džejn Kempion jedina je žena koja je osvojila Zlatnu palmu za film "Klavir".

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Film
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Studio Kadar 24: Premijera prvog valjevskog kratkog igranog filma za decu zakazana za 8. oktobar

Valjevo, 24. septembar 2018. –  Prvi valjevski, kratki igrani film koji snimaju…