Naslovna Politika Kif: 2018. bila najteža za novinarstvo u svetu, na Zapadnom Balkanu zabeležen pad medijskih sloboda

Kif: 2018. bila najteža za novinarstvo u svetu, na Zapadnom Balkanu zabeležen pad medijskih sloboda

2 min read
0
119
Denis Kif

Beograd, 21. mart 2019. – Ambasador Velike Britanije Denis Kif izjavio je da je 2018. bila najteža za novinarstvo u svetu, da je ubijeno 80 novinara, kao i da se situacija komplikuje "na svim meridijanima", a da se na Zapadnom Balkanu beleži pad medijskih sloboda.

Kif je na konferenciji "Povratak u budućnost" koju je organizovao BBC na srpskom, rekao da će u Londonu 10. i 11. jula biti organizovana Međunarodna konferencija posvećena slobodi medija, na koju će biti pozvani ministri spoljnih poslova, organizacije civilnog društva i medijske organizacije.

"Cilj je da sve države učesnice obavežemo na konkretne aktivnosti u cilju zaštite medijskih sloboda. Želimo da ojačamo mehanizme zaštite novinara i reakcija", rekao je Kif.

On je BBC čestitao godišnjicu rada u Srbiji i svim profesionalnim medijskim kućama poželeo da ne budu "samo posrednik, već glavni bedem odbrane javnog interesa i činjenica".

Kif je dodao da se mnogi u regionu pozivaju na uputstvo BBC kao glavni autoritet, što samo potvrđuje snagu i vrednost brenda BBC, kojeg se i u Velikoj Britaniji podjednako plaše i vlast i opozicija.

Urednik BBC za Evropu i Ameriku Ameriko Martins rekao je da je cilj te kuće da srpskoj publici obezbedi specifičansadržaj, analitičko i istraživačko novinarstvo.

On je dodao da je cilj BBC da predstavi priče iz drugog ugla i da ih objasni.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Hamović: U obilju informacija, jedino što nedostaje je istina

Beograd, 20. april 2019. – Nijedna lažna vest nije proizvedena slučajno, izjavio je …