Naslovna Politika Kisić: Gradnja gondole Kalemegdan – Ušće je protivzakonita i nije opravdana

Kisić: Gradnja gondole Kalemegdan – Ušće je protivzakonita i nije opravdana

2 minuta za čitanje
0
266
Višnja Kisić

Beograd, 14. jul 2019. – Srpska kultura je, na raskrsnici balkanskih puteva, u nasleđe dobila izuzetno kulturno bogatstvo, zahvaljujući raznim narodima koji su na njenoj teritoriji boravili i vladali, a koji su utkali nešto svoje u srpsku kulturnu baštinu čineći je još vrednijom i interesantnijom.

Evropa Nostra Srbija je organizacija posvećena podizanju svesti o značaju kulturne baštine kao elementarnog prava svakog građanina sa vizijom da bude „glas kulturnog nasleđa“.

Brojne istorijske građevine propadale su kroz vekove, ali se, o njihovom očuvanju sve više govori i pokreću se brojni projekti kako bi se one očuvale, ali i obnovile.

Primer dobre prakse svakako jeste Tvrđava Bač kojoj je dodeljena “Gran pri” nagrada za inovativi i integrativni pristup konzervaciji pri rekonstrukciji uvrđenja, u okviru projekta “Vekovi Bača”.

Međutim, sa druge strane, ne okružuju nas samo lepe priče, pa je tako trenutno veoma aktuelna tema i borba za očuvanje Beogradske tvrđave i sprečavanje izgradnje gondole koja bi trebalo da povezuje Kalemegdan i park Ušće.

Predstavnici organizacije posvećene očuvanju kulturnog nasleđa Evropa Nostra ocenili su da je projekat izgradnje beogradske gondole “invazivan za kulturno nasleđe” i da ne postoje “dovoljno jasni razlozi koji se tiču turizma i saobraćaja koji bi opravdali takvu vrstu projekta“.

O očuvanju kulturnog nasleđa i o tome koliko je država spremna da se bori za kulturna blaga Višnja Kisić,  generalna sekretarka Evropa Nostra Srbija govorila je za portal Nova energija.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Mijatović: Negiranje genocida slabi sposobnost društva da na vreme primeti reči i dela koja mogu dovesti do novih zločina

Strazbur, 11. jul 2020.- Zaštita istine od onih koji je negiraju i pravda za žrtve srebren…