Naslovna Politika Klačar: Bilo bi dobro da protesti dobiju neku vrstu “političke platforme”

Klačar: Bilo bi dobro da protesti dobiju neku vrstu “političke platforme”

5 min read
0
161
Bojan Klačar

Beograd, 05. januar 2019. – Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Bojan Klačar izjavio je da su protesti u Beogradu jedan od važnih elemenata o kojima razmišlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić kada odlučuje o raspisivanju izbora, ali ne i jedini ni ključni.

Klačar je za Betu rekao da je "potpuno siguran" da su protesti element o kojima u Srpskoj naprednoj stranci (SNS) itekako razmišljaju jer "ako se protesti prošire to će uticati na osnaživanje opozicije", ali je Kosovo, smatra, možda bitniji element u procenama o raspisivanju vanrednih izbora.

"Pošto Vučić ima tu privilegiju da bira kad će se izbori održati, vodiće računa ili da zamah tih protesta bude 'presečen' raspisivanjem izbora ili će sačekati da energija sa protesta opadne pa da se odluči za njih", rekao je Klačar.

Na pitanje šta je potrebno da se ne izgubi energija protesta, Klačar je ocenio da održavanje protesta na sličnom konceptu kao što su bili prethodnih subota ne može da ima dugoročan krupan efekat.

On je kazao da je važno, da ti protesti budu i u nekim drugim gradovima, osim u Beogradu, jer se tako "čine vidljivijim".

Klačar je rekao, da veliki broj građana u Srbiji nije siguran šta se dešava u Beogadu, jer vlast kontroliše veliki deo medijskih informacija.

Prema njegovim rečima, bilo bi dobro da protesti dobiju neku vrstu "političke platforme" i da se na njima u "snažnijoj ulozi" pojavljuju političari koji bi stali ispred te platforma, ponudili je učesnicima protesta i tražili njihovu podršku za tu ideju.

Klačar je rekao da ta platforma ne bi morala da bude previše detaljna, kako ne bi delila učesnike protesta jer su prilično šarolika grupa, i mogla bi da obuhvata vladavinu prava, slobodu udruživanja, fer izbore.

"Bilo bi dobro da se na protestima pojavljuju političari. Svi učesnici protesta na izborima ne glasaju za građanske pokrete i udruženja građana već su na listićima političari i stranke", naveo je Klačar i dodao da je zato dobro da se napravi malo snažnija identifikacije između protesta i političara koji na ovaj ili onaj način stoje iza njih.

Govoreći o važnosti Kosova za raspisivanje izbora, Klačar veruje da će oni prethoditi potpisivanju sporazum sa Prištinom, navodeći da bi tako Vučić dobio nov mandat i kako često kaže "osvežio legitimitet".

"Onda bi Vučić bez balasta izbornog rezultata ušao u potpisivanje tog sporazuma", rekao je Klačar.

On je kazao da je nezahvalno prognozirati da li će biti vanrednih izbora, ali da Vučić u svakom slučaju ima mogućnost da bira period kada će oni biti i veruje da će se odlučiti za kratku kampanju od 45 dana.  

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…