Naslovna Politika Klačar: Izborni cenzus tokom dijaloga o izbornim uslovima nije pominjan

Klačar: Izborni cenzus tokom dijaloga o izbornim uslovima nije pominjan

3 minuta za čitanje
0
155
Bojan Klačar

Beograd, 13. januar 2020. – Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar, izjavio je da bi odlukom o smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto Srpska napredna stranka (SNS) išla na svoju štetu i ocenio da nad takvim najavama još stoji znak pitanja.

U izjavi za FoNet, Klačar je podsetio da je Srpska napredna stranka (SNS) upravo bila ta koja je u razgovorima o izbornim uslovima zastupala stav da krupne promene u izbornom sistemu ne treba donositi samo nekoliko meseci pre održavanja izbora.

Mislim da bi SNS na ovaj način radila u korist svoje štete“, smatra Klačar i dodaje da bi to bila loša poruka u jeku razgovora o izbornim uslovima.

Kao jedan od učesnika dijaloga o izbornim uslovima koji su proteklih meseci vođeni sa predstavnicima opozicije i evropskih institucija on tvrdi da izborni cenzus tokom tih razgovora nije pominjan.

Pominjanje smanjenja izbornog cenzusa je iznenađenje“, rekao je Klačar i dodao da se stvar verovatno posmatra iz ugla najavljenog bojkota izbora i kao način da se izbori sa time.

Prema rečima sagovornika FoNeta, smanjenje cenzusa bi u praksi moglo da ide na ruku onim strankama koje su trenutno na ivici izbornog praga, a u tom kontekstu je pomenuo Srpsku radikalnu stranku, Srpski patriotski savez i Pokret slobodnih građana.

Klačar je istakao da su se protiv smanjenja cenzusa izjasnile i neke od ovih stranaka sa ovog spiska, poput Pokreta slobodnih građana.

On smatra da ovakve najave mogu potencijalno loše da zvuče za one aktere koji se još dvoume o tome da li će izaći na predstojeće izbore.

Izvršni direktor CESID istakao je da je izborni cenzus jedan od najvažnijih elemenata izbornog sistema i da je njegova promena radikalna stvar.

Ipak, tvrdi Klačar, sama procedura za takve izmene ne bi bila tehnički teška i zahtevna. To bi, objašnjava on, pretpostavljalo izmenu malog broja članova izbornog zakona i ne bi zahtevalo puno vremena.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Izveštavanje medija o nasilju prema ženama u Srbiji je senzacionalističko i bez društvenog konteksta

Beograd, 06. avgust 2020. – U polovini izveštaja o nasilju prema ženama mediji su otkrili …