Naslovna Politika Klačar: Protesti ukazali na nezadovoljstvo mladih političkim sistemom

Klačar: Protesti ukazali na nezadovoljstvo mladih političkim sistemom

4 min read
0
638

Beograd, 05. maj 2017. – Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Bojan Klačar izjavio je danas da su protesti "Protiv diktature" pokazali da su mladi nezadovoljni političkim sistemom u Srbiji i strankama, i da ne veruju većini političara.

"To je najvažnija poruka koju bi trebalo da na pravi način iščitaju i vlast i opozicija, jer je ona mnogo veća i snažnija od zahteva koje su oni (demonstranti) izneli", rekao je Klačar agenciji Beta.

On je ocenio da je problem s protestima to što nisu uspeli da zadrže obim s početka okupljanja, što je, kako smatra, najverovatnije posledica toga što nije bilo inicijalnog odbora u organizaciji, kao i toga što su protesti organizovani posle izbora, kada je pažnja javnosti za tu vrstu problema bila u opadanju.

Upitan da li će politički akteri učiniti nešto kao odgovor na nezadovoljstvo koje gradjani iskazuju na protestima, Klačar je kazao da u to "iskreno ne veruje", i da je glavna poruka protesta da su gradjani nezadovoljni, pala u drugi plan zbog zahteva koje su učesnici izneli.

Klačar je rekao da se većina domaćih političara preorijentisala na zahteve demonstranata koji su bili preširoki, a u drugi plan je palo nezadovoljstvo političkim sistemom.

"Sada već imamo problem brojnosti na protestima i većina političara se neće duboko baviti suštinom protesta. Verujem da većina njih priželjkuje da se oni završe i da se kroz nekoliko meseci vrate izbornoj kampanji, jer nas očekuju izbori u Beogradu", rekao je Klačar.

Upitan da li protesti "Protiv diktature" i protesti zbog rušenja u Savamali mogu da imaju uticaj na beogradske izbore, on je rekao da mogu, ali da je pitanje šta će opozicija učiniti s tom energijom i da li će uračunati zahteve demonstranta.

"Opozicioni kandidati su bolje stajali u Beogradu nego u nekim drugim sredinama. Ako to povežemo s činjenicom da su postojali protesti koji su bili obimni za jednu mladu generaciju i da Inicijativa 'Ne(da)vimo Beograd' već u kontinuitetu može da napravi velike proteste, to ne može a da ne utiče na izbore", rekao je Klačar.

Protesti "Protiv diktature" održavaju se svakodnevno od 3. aprila. Protesti su pokrenuti preko Fejsbuka zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima i pobedom premijera Aleksandra Vučića u predsedničkoj trci.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Kampanja ekstremnih desničarskih partija nastoji da, za izbore za Evropski parlament, privuče mlade

Brisel, 16. maj 2019. –  Krajnje desničarske evropske partije udvaraju se mladi…