Naslovna Vesti Srbija Ko su članovi medijskih komisija Ministarstva kulture i informisanja

Ko su članovi medijskih komisija Ministarstva kulture i informisanja

3 minuta za čitanje
0
261
sastanak

Beograd, 21. jun 2019. – Ove godine izostala je burna reakcija javnosti iako i dalje postoji nezadovoljstvo sastavom komisija, učešćem predstavnika „fantomskih” i vlastima naklonjenih udruženja i medijskih stručnjaka sa upitnim kvalifikacijama.

Tekst je nastao u okviru projekta „Javni novac za javni interes“.

Novinarska udruženja, čije se aktivnosti uglavnom svode na učešće u komisijama za sufinansiranje medijskih projekata i dodelu novca medijima naklonjenim vlastima, i ove godine su dobila mesta u komisijama Ministarstva kulture i informisanja za izbor projekata u oblasti javnog informisanja.

Za razliku od prošle godine kada je njihova nesrazmerna zastupljenost, ali i prisustvo javnosti potpuno nepoznatih medijskih stručnjaka, naterala skoro isprva sve predstavnike Koalicije novinarskih i medijskih udruženja da napuste te komisije (UNS se vratio kada mu je poboljšana reprezentativnost), ove godine takve burne reakcije za sada izostaju.

Iako se nezvanično u tim udruženjima ponovo čuje nezadovoljstvo strukturama komisija, podjednako predstavnicima, po njima, fantomskih i vlastima naklonjenih udruženja koliko i upitnim medijskim stručnjacima, reakcije nisu ni blizu prošlogodišnjim kada osim napuštanja komisija pojedina novinarska i medijska udruženja iz protesta ni novac dobijen na konkursima MKI nisu želela da prihvate.

Projekat „Javni novac za javni interes“ realizuju Balkanska istraživačka mreža (BIRN Srbija), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Slavko Ćuruvija fondacija (SĆF) iz Beograda, u okviru programa Podrška civilnom društvu, koji finansira Evropska unija (EU) kroz Delegaciju EU u Srbiji.

Resorni ministar Vladan Vukosavljević kaže da se njegovo ministarstvo trudi da u komisijama bude „što veći sveobuhvat ljudi koji odlučuju o sredstvima koji su važni za poslovanje medija“.  

Tekst Denisa Kolundžije, u celosti, možete pročitati na sajtu kazitrazi.rs.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…