Naslovna Društvo Koalicija 27: Nema političke volje za zaštitu životne sredine u Srbiji

Koalicija 27: Nema političke volje za zaštitu životne sredine u Srbiji

5 minuta za čitanje
0
252
Koalicija 27

Novi Sad, 21. maj 2019. – Predstavnica organizacije Mladi istraživači Srbije Tanja Petrović izjavila je u Novom Sadu da zaštita životne sredine nije prioritet aktuelnoj Vladi Srbije, što se može videti prema potrošnji budžeta za te namene.

Koaliciju 27 osnovale su 2014. godine organizacije civilnog društva radi monitoringa i doprinosa pregovorima u Poglavlju 27.

Petrović je rekla da bi prema preporukama Fiskalnog saveta Srbije, trebalo da se troši između 1,2 i 1,4 odsto BDP-a na oblast zaštite životne sredine, što je oko 59 milijardi dinara, a da je Srbija tokom 2018. godine potrošila oko 5,9 milijardi.

Ona je objasnila da je „urušavanje sistema zaštite životne sredine u Srbiji počelo 2012. godine, kada je ukinut Fond za zaštitu životne sredine,“ a da je 2016. ovoj oblasti zadat još jedan udarac, kada je osnovan Zeleni fond koji je ostao „samo budžetska linija“.

Nedostaju podzakonski akti za njegovo funkcionisanje. Sve ovo državu ne sprečava da sakuplja sredstva od naplate taksi za zaštitu životne sredine, i ta stredstva idu u budžet, ali se nenamenski koriste, na druge oblasti“, kazala je Petrović na predstavljanju izveštaja „Poglavlje 27 u Srbiji: Malo para, još manje muzike“ Koalicije 27 u Novom Sadu.

Izveštaj je zajedno pripremilo osam članica Koalicije 27.
 

Šesti godišnji izveštaj iz senke Koalicije 27, grupe nevladinih organizacija koja prati Srbiju tokom EU pregovora za poglavlje životne sredine i klimatskih promena, pokazao je i da je finalni udarac ovoj oblasti zadat u decembru 2018. kada je usvojen Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, rekla je Petrović.

Ona je ocenila da je „besmislena“ najava Ministarstva zaštite životne sredine da će podizati kredite kako bi „pojačali kapacitete u ovoj oblasti

Zašto krediti kada je novac koji se ubira od naknada znatno veći od onoga se dodeljuje ministarstvu? Treba i zeleni fond mnogo bolje koristiti, napraviti bolju raspodelu tog novca, a ne dizati kredit, što je besmisleno“, objasnila je Petrović.

Izveštaj „Poglavlje 27 u Srbiji: Malo para, još manje muzike“ fokusiran je i na upravljanja otpadom za koje je predstavnik organizacije Inženjeri zaštite životne sredine Igor Jezdimirović rekao da će zahtevati najveću političku volju.

Promenila se politika EU i traži se cirkularna ekonomija, odnosno da sve što možemo iskoristimo, a ne da bacimo. Nemamo političku volju za zaštitu životne sredine, jer ovo zahteva promenu celog sistema„, upozorio je Jezdimirović.

Podsetio je da novi problemi za oblast životne sredine dolaze na red upravo ove godine, jer ističe Strategija o upravljanju otpadom, a o novoj strategiji „još nema nikakvih podataka“.

Ocenio je kao pozitivnu akciju o naplaćivanju plastičnih kesa, jer je zahvaljujući njoj smanjena potrošnja, ali da bi novac koji se dobije tom naplatom mogao da se uloži dalje u ovu oblast.

Izveštaj daje i preporuke za unapređenje procesa pristupanja Srbije EU u pomenutim oblastima.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNESKO proglasio područje Đerdapa za prvi geopark u Srbiji

Pariz, 13. jul 2020. – Područje Đerdapa je, odlukom Izvršnog saveta Organizacije Uje…