Naslovna Civilno društvo Koalicija 27: Ponovo i transparentno o Zakonu o zaštiti prirode

Koalicija 27: Ponovo i transparentno o Zakonu o zaštiti prirode

3 minuta za čitanje
0
83
Koalicija27

Beograd, 09. april 2021. – Koalicija 27 i više od 40 organizacija civilnog društva podnele su zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za ponovno pokretanje postupka izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode.

Ustanovljeni su brojni propusti u proceduri izrade, javnoj raspravi i sadržini izmena i dopuna zakona, zbog čega je Koalicija 27 pozvala ministarstvo da ponovljeni postupak sprovede transparentno, u skladu sa zakonom i uz konsultacije sa svim zainteresovanim stranama, navodi se u saopštenju Koalicije.

Milica Radanović iz Koalicije 27 rekla je da se o izmenama zakona govori godinama i da su do njih neprekidno stizale konfuzne i protivrečne informacije.

Kada je reč o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o zaštiti prirode, navodi se u saopštenju, pojedine izmene nisu u skladu sa postojećim zakonodavnim okvirom, a nisu formulisane razumljivo ni onima koji zakon treba da sprovode, ni stručnoj javnost, ni građanima.

Ukazuje se da Nacrt predviđa rešavanje problema izgradnje malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, ali i da se istovremeno ostavlja dovoljno prostora da se ta praksa nastavi, ukoliko se određeni projekat proglasi “opštim interesom i nacionalnim značajem”.

Ne postoje jasno definisani kriterijumi za određivanje opšteg interesa i nacionalnog značaja i to otvara prostor za donošenje odluka bez učešća javnosti. To ne samo da je loša praksa, nego može da rezultira projektima opasnim po očuvanje prirode u Srbiji“, upozorila je Radanović.

Zbog načina na koji je sproveden postupak izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, organizacije civilnog društva zahtevaju od ministarstva da ga proglasi nevažećim i ponovo organizuje ceo postupak.

To podrazumeva i ponovno organizovanje radne grupe, koja bi okupila predstavnike drugih relevantnih sektora, uključujući i civilni sektor, uz redovno održavanje sastanaka koji će doprineti pravovremenom donošenju jednog od ključnih dokumenata za zaštitu prirodnih vrednosti Srbije, ističe se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Zelena komuna 22: Otvorene prijave za Građanski savet za čist vazduh u Valjevu

Valjevo, 20, septembar 2021. – Udruženja građana “iRevolucija” „Lokalni odgovor “i „…