Naslovna Civilno društvo Koalicija 27: Rešavanje umesto relativizacije uzroka zagađenja vazduha

Koalicija 27: Rešavanje umesto relativizacije uzroka zagađenja vazduha

3 minuta za čitanje
0
402
Koalicija27

Beograd, 29. januar 2020. – Vlada Srbije umanjuje značaj problema zagađenja vazduha i predložene mere nisu u skladu sa zvaničnim podacima državnih institucija, ukazala je grupa organizacija civilnog društva Koalicija 27.

Koaliciju 27 je grupa organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti životne sredine prateći napredak Srbije u Poglavlju 27 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, koje pokriva oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Izražavajući zabrinutost povodom rezultata prvog sastanka Radne grupe za zaštitu vazduha u Srbiji, Koalicija je u saopštenju navela da se u poslednje tri godine uočava trend pogoršanja kvaliteta vazduha, što treba da zabrine Vladu.

Radna grupa za zaštitu vazduha je 21. januara poručila da nema razloga za zabrinutost jer je koncentracija čestica blizu prosečnim vrednostima za ovo doba godine, ali nije objasnila da to i dalje znači da je vazduh u Srbiji prekomerno zagađen„, istakla je Koalicija 27.

Kako je navedeno u saopštenju, od oktobra do decembra prethodne godine prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti PM10 čestica su zabeležena na skoro svim stanicama Agencije za zaštitu životne sredine na kojima se meri koncentracija te zagađujuće materije, što je nastavljeno i u januaru ove godine.

Činjenica da je vazduh u zimskim mesecima u istoj meri prekomerno zagađen kao i prethodnih godina upravo predstavlja razlog za zabrinutost, jer ukazuje da nadležni organi i institucije nisu učinili ništa da to stanje poprave“, smatra Koalicija 27, koja je upozorila da su najveći izvor PM10 i PM 2,5 čestica toplane snage manje od 50 megavata i individualna ložišta, dok saobraćaja povećanoj koncentraciji tih čestica doprinosi sa svega šest odsto.

Ocenjeno je da mera subvencionisanja kupovine privatnih električnih i hibridnih vozila javnim novcem nije adekvatna mera koja će otkloniti uzrok zagađenja vazduha u Srbiji.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu “Srđan Aleksić”

Banjaluka, 23. septembar 2022. – Otvorene su prijave za Regionalnu novinarsku nagrad…