Naslovna Društvo Koalicija 27: “Zagađenje vazduha u Srbiji je kompleksan problem”

Koalicija 27: “Zagađenje vazduha u Srbiji je kompleksan problem”

2 minuta za čitanje
0
85
Koalicija27

Beograd, 30. oktobar 2020. – Zagađenje vazduha u Srbiji nije samo sezonski problem i izvori zagađenja nisu uvek i svuda isti, saopštila je Koalicija 27 posle panela o kvalitetu vazduha na Međunarodnom festivalu zelene kulture Grin Festu.

Kako se navodi u saopštenju, problem zagađenja je komplekasn i rešenja se moraju tražiti u zavisnosti od izvora zagađenja, a na nacionalnom nivou važno je usvojiti Strategiju zaštite vazduha, što bi pomoglo da se pojedinačni problemi poređaju po značaju.

Programski menadžer za životnu sredinu Antoan Avinjon rekao je da se prošle nedelje videlo da se ništa nije promenilo po pitanju kvaliteta vazduha i da je u Smederevu ili Boru situacija još gora.

“Možda će Zelena agenda za Zapadni Balkan koju EU sprovodi biti nova prilika da se rešavanje ovog problema pogura napred”, rekao je Avinjon.

Predstavnik organizacije Pro.Tok21 Dragan Nedeljković rekao je da je najveći problem što se ne zna u čijoj je nadležnosti industrija.

On je dodao da su svi rokovi za sanacije i postavljanje filtera probijeni i da je dodatni problem i to što nema pravih podataka o zagađenju.

“U lokalnim sredinama, poput Bora, Kostolca, Obrenovca i Zrenjanina, građani nemaju nikakav pristup podacima, a odgovor koji često dobijamo jeste – hoćete li da jedete ili da dišete”, rekao je Nedeljković.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Ugrožena odbrana i vodosnabdevanje Beograda

Beograd, 02. jun 2021. – Predstavnik grupe Savski nasip Oliver Ilić  izjavio je FoNe…