Naslovna Kultura Koalicija prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

Koalicija prEUgovor o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24

2 minuta za čitanje
0
346
prEUgovor

Beograd, 29. oktobar 2019. – Koalicija prEUgovor predstavila je  najnoviji Alarm – nezavisni polugodišnji izveštaj o napretku Srbije u sprovođenju politika u oblastima pokrivenim poglavljima 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

Ključni nalazi govore da se u većini oblasti nastavlja tendencija pogoršanja.

U kontekstu novog saziva Evropskog parlamenta i formiranja nove Evropske komisije, posredovanja Evropskog parlamenta u dijalogu o izbornim uslovima u Srbiji, kao i novih mehanizama EU za unapređenje vladavine prava u državama članicama, prEUgovor koalicija u novom Alarm izveštaju analizira domete reformi u oblasti vladavine prava u Srbiji u periodu od aprila do septembra tekuće godine.

Nalazi u prEUgovor Alarmu ukazuju na to da Srbija ne čini dovoljno da postigne dobre rezultate u ključnim oblastima.

Nedostatak dijaloga u demokratskim institucijama, pre svega u Narodnoj skupštini, ali i medijima i društvu dovodi u pitanje smisao reformskih napora. Stoga glavno pitanje koje se postavlja šta treba uraditi ako se želi suštinski unaprediti vladavina prava, posebno uzevši u obzir nedostatak efekata dosadašnjih reformi o kojima prEUgovor izveštava.

Koaliciju prEUgovor čine: ASTRA – Akcija protiv trgovine ljudima, Autonomni ženski centar (AŽC), Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), Centar za primenjene evropske studije (CPES),Grupa 484i Transparentnost Srbija (TS).

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Kultura
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Džeger: Antivakseri su ljudi sa kojima ne vredi raspravljati

London, 27. Apr 2021. – Jedan od najznačajnijih rok muzičara svih vremena Mik Džeger…