Naslovna Civilno društvo Koalicija za REKOM preuzima brigu za izradu popisa žrtava ratova

Koalicija za REKOM preuzima brigu za izradu popisa žrtava ratova

5 minuta za čitanje
0
132
Koalicija za REKOM

Beograd, 31. decembar 2019. – Usled nedostatka političke volje u regionu, Koalicija za REKOM  je spremna da preuzme brigu za izradu poimeničnog popisa žrtava ratova devedesetih na području nekadašnje Jugoslavije.

Ovo je saopštila Koalicija nevladinih organizacija koja se zalaže za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova iz devedesetih godina na području nekadašnje Jugoslavije (REKOM).

Koalicija za REKOM smatra da su odbijanjem da zajednički formiraju međudržavnu komisiju (REKOM), lideri i vlade postjugoslovenskih zemalja napravili još jednu istorijsku i političku grešku. Koalicija za REKOM na to odgovara – od poimeničnog popisa žrtava se ne sme odustati. Ona preuzima brigu i odgovornost da se taj posao završi do kraja”, poručuje se u saopštenju.

Koalicija za REKOM je u saopštenju za javnost podsetila da su već ostvarili značajne rezultate u dokumentovanju ratnih žrtava i mesta zatočenja.

Precizirali su da je nevladina organizacija iz Hrvatske Documenta utvrdila identitet i okolnosti smrti najmanje 7.000 žrtava u ratu na području Hrvatske, beogradski Fond za humanitarno pravo je utvrdio identitet i uzrok smrti još 1.100 ratnih žrtava na području Hrvatske, državljana Srbije i Crne Gore.

Fond za humanitarno pravo iz Srbije i Fond za humanitarno pravo Kosovo su registrovali iz više izvora 13.500 žrtava u vezi sa ratom na Kosovu, a do danas su istraživači ove dve organizacije proverili identitet i okolnosti smrti najmanje 8.000 žrtava, a u toku su dodatno istraživanje i provera podataka o okolnostima smrti/nestanka oko 5.500 žrtava u periodu, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da je Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) iz Bosne i Hercegovine prikupio podatke o 96.000 žrtava u ratu na području BiH, koje je uz podršku FHP-a, 2012. godine, objavio u četiri toma.

Udruženje za tranzicionu pravdu, odgovornost i sećanje u BiH (TJAR) i Centar za demokratiju i tranzicionu pravdu (CDTJ) iz Banjaluke su do kraja 2019. godine dokumentovali više od 1.000 mesta zatočenja na području BiH, u kojima je u vreme rata više od 100.000 civila bilo zatočeno i izloženo nehumanom postupanju, piše u saopštenju.

Navodi se da su sudska veća Haškog tribunala van svake sumnje utvrdila identitet i odgovornu formaciju za smrt najmanje 14.000 žrtava ratnih zločina, a sudska veća u domaćim suđenjima identitet oko 2.000 žrtava ratnih zločina.

Koalicija za REKOM je na svojoj skupštini koja je održana u Zagrebu 15. decembra ove godine donele zaključke, u kojima je navela da dokumentovanje ratnih zločina i žrtava treba da se intenzivira povećanjem timova istraživača i analitičara, uključivanjem akademskih institucija u istraživački rad, dogradnjom postojećih baza podataka i jačanjem javne pažnje za perspektivu žrtava.

Zaključili su i da je potrebno da se ojača mreža pomirenja i tranzicione pravde u periodu od 2020. do 2023. godine uključivanjem u aktivnosti najmanje 100 organizacija u lokalnim zajednicama, kao i da se pruži podrška organizacijama mladih u suprotstavljanju netačnom prikazivanju sudskih i istoriografski utvrđenih činjenica i proizvodnji „nacionalnih istina”.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Objaviti podatke o nabavkama respiratora tokom vanrednog stanja

Beograd, 06. april 2020. – Transparentnost Srbija (TS) pozvala je državne organe i z…