Naslovna Politika Evropska unija Kocijančić: Federika Mogerini redovno izveštava članice EU o dijalogu

Kocijančić: Federika Mogerini redovno izveštava članice EU o dijalogu

4 min read
0
144
Maja Kocijančić

Brisel, 6. jun 2018. – Visoka predstavnica EU redovno lično izveštava države članice EU o dijalogu Beograd-Priština na zasedanjima Saveta ministara Unije, a njen tim obaveštenja o toku dijaloga daje predstavnicima članica EU i u okviru raznih radnih grupa Saveta EU.

To je agenciji Beta rekla portparolka Federike Mogerini, Maja Kocijančić, povodom navoda medija da više zemalja članica EU traži da budu neposredno uključene u dijalog Beograd-Priština zbog toga što su nezadovoljne manjkom informacija posebno oko izrade pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine .

Maja Kocijančić je naglasila da Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), čija je šefica Federika Mogerini, ne komentariše pisanje medija.

Ona je podvukla da "usluge dobre volje u dijalogu Beograd-Priština pruža visoka predstavnica Federika Mogerini".

U izvorima EEAS nisu želeli da odgovore da li imaju potvrdu da su SAD uputile predlog s četiri ključna načela za pravno obavezujući sporazum Beograd-Priština.

Pojedini mediji su preneli da su neke članice EU nezadovoljne što su "potpuno isključene iz dijaloga… koji ulazi u ključnu fazu" i da će na sastanku lidera EU krajem juna biti zatraženo da se u zaključke unese obaveza da i članice EU budu neposredno uključene u dijalog, što navodno posebno traže Španija i članice Višegradske grupe.

Izvori EU su Beti preneli da će na samitu evropske 28-orice u junu biti održana rasprava o daljoj strategiji Unije kad je reč o izgledima da se zemlje Zapadnog Balkana priključe Evropskoj uniji, ali, takođe zbog otpora političkih snaga i javnosti u više zemalja Unije, zasad postoje različiti stavovi o tome da li da se taj složeni i dugi proces označi i kao "ulazak u članstvo".

Francuska, Nemačka, Holandija i još neke članice smatraju da se najpre mora sačekati s preustrojstvom same Unije, naročito posle dolaska na vlast populističkih snaga u Italiji, da bi se videlo kako će biti ojačana ključno važna zona evra, pa da se tek onda počne razmišljanti u kom vidu i kako "priključiti ili uključiti" i neke države sa Zapadnog Balkana, pod uslovom da one pojedinačno ispune sve uslove EU.   

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Presburger: Nesumnjiv politički uticaji i politički pritisci na uređivačku politiku manjinskih medija

Subotica, 22. oktobar 2018. – Mediji u Srbiji nisu potpuno slobodni, a taj zaključak…