Naslovna Vesti Evropska unija Koka-Kolino sponzorstvo rumunskog predsedavanja EU na meti kritike

Koka-Kolino sponzorstvo rumunskog predsedavanja EU na meti kritike

8 minuta za čitanje
0
491
Koka kola EU

Berlin, 4. mart 2019. – Nevladina organizacija Fudvoč krtikovala je Koka-Kolino sponzorstvo rumunskog predsedavanja EU a Bukurešt je odgovorio da je sve urađeno transparentno i u skladu sa zakonom.

Logo Koka-Kole vidi se na svim događajima rumunskog predsedavanja EU, što može da deluje kao iznenađenje, iako se ne dešava prvi put.

Kompanije mogu da sponzorišu događaje, poput onih u sklopu rumunskog prededavanja, i Koka-Kola je već imala sporazum sa poljskim predsedavanjem 2011. Tada je Koka-Kola bila "platinasti sponzor", što je status za kompanije sa ugovorom o sponzorstvu od 40.000 evra i pravom da izlažu svoj promotivni materijal.

To ne znači da je lakše prihvatiti multinacionalne kompanije na političkim samitima na visokom nivou, posebno sa približavanjem evropskih izbora obeleženih rastućim nepoverenjem u institucije i njihovu nezavisnost.

A to je pak posebno istina kada je reč o Koka-Koli i to nekoliko meseci pred izmenu propisa o hrani gde će na dnevnom redu biti ideje poput one da se oporezuje šećer ili da se uvedu oznake nutritivne vrednosti na pakovanjima hrane.

Nevladina organizacija je zato u Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji pokrenula peticiju u kojoj se od predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska traže pravila kojima će se sprečiti potencijalni sukob interesa u budućnosti.

U otvorenom pismu Tusku i rumunskoj premijerki Vijoriki Danaili organizacija Fudvoč traži da se to partnerstvo okonča.

"Koka-Kolino sponzorstvo jednog od najznačjanijih evropskih političkih tela je šokantno. Neprihvatljivi su sukob interesa i uticaj takvog sponzorstva 'teškaša' u proizvodnji nezdrave hrane na evropsku političku agendu i, na kraju, na ono što jedemo", smatra direktorka Fudvoča Francuska Karin Žakmar (Karine Jacquemart).

"Na sajtu rumunskog predsedavanja ističe se da 'predsedavanje, po definiciji, mora da bude neutralno i nepristrasno'. Neutralnost se ne odnosi samo na različite evropske zemlje, već treba da se primenjuje mnogo šire… u interesu evropskih građana", navodi se u otvorenom pismu nevladine organizacije.

"Neutralnost u odnosu na interese kompanija npr. mora strogo da se nadgleda. Mora da bude izbegnuta čak i pojava sukoba interesa", navodi se dalje.

U pismu se ističe sukob interesa, posebno kada je reč o borbi protiv gojaznosti, i istovremeno postavlja niz pitanja Savetu.

Iz rumunskog predsedavanja su rekli da su "partneri i sponzori izabrani na osnovu Smernica za izbor i implementaciju sponzorstva" predsedavanja i da su te smernice, kao i izabrani partneri, javno objavljeni.

"Pored toga, dogovoreno partnerstvo, olakšavanje organizacije događaja, nikako ne utiče na način na koji vršimo našu dužnost predsedavanja Savetu EU", kazali su u rumunskom predsedavanju.

"Preuzeli smo taj posao uvereni da možemo i želimo da radimo najpoštenije… Tako smo radili do sada i odlučni smo da nastavimo taj put i ne slažemo se sa kampanjama baziranim na pretpostavlkama", ističe se.

Tusk nije želeo da komentariše a njegova pres slušba je navela da ne postoji propis kojim se ograničava taj vid partnerstva i da to nije nadležnost Saveta.

"Apsolutno sam zgrožen", rekao je potpredsednik grupe Ujedinjena evropska levica-Nordijska zelena levica u EP Denis de Jong koji je Savetu predao zahtev za razjašenjenje. On je uveren da takva sponzorstva treba potpuno zabraniti, čak i kada znače smanjenje troškova organizacije događaja i samita.

"Ako želimo da građani imaju poverenja u evropski proces odlučivanja, moramo da izbegnemo svaku povezanost sa kompanijama", rekao je on i dodao: "Kada je reč o transparentnosti, mi i dalje radimo na međuinstitucionalnom sporazumu o registru transparentnosti".

"Teško je doći do sporazuma za stalna predstavništva ali mi se čini da smo se složili da registar mora da se primenjuje, što znači da se svi sastanci sa lobistima objavljuju", objasnio je de Jong istovremeno insistirajući da "transparentnost nije dovoljna" i da sponzorstva treba zabraniti.

"Veoma je teško poverovati da ministri okruženi 'gadžetima' i pićima sa logom Koka-Kole neće biti pod uticajem direktno ili indirektno. Dobro je poznato da je Koka-Kola angažovana u lobiranju za ili protiv evropskih propisa o hrani i bezbednosti po zdravlje. Tu postoji realni interes i svaki sukob interesa mora da bude izbegnut", zaključio je taj evroposlanik, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

U 2021. uhapšeno najviše novinara u poslednjih dvadesetak godina

Pariz, 16. decembar 2021. – U svetu je tokom ove godine uhapšeno 488 novinara i medi…