Naslovna Civilno društvo Kompanije u Srbiji donirale 330 miliona evra u vreme korona krize

Kompanije u Srbiji donirale 330 miliona evra u vreme korona krize

3 minuta za čitanje
0
83
sastanak

Beograd, 04. decembar 2020. – Forum za odgovorno poslovanje predstavio je publikaciju “Bolji biznis za bolje društvo 2019/2020“.

Prema tom izveštaju, do kraja juna ove godine, kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa u Srbiji, anketirane kompanije donirale su ukupno 330 miliona dinara, od čega oko 95 miliona dinara čine donacije u proizvodima.

U toj publikaciji analiziran je doprinos 38 kompanija lokalnoj zajednici tokom 2019. godine, kao i tokom krize izazvane koronavirusom.

Više od polovine donacija tokom novonastale krize zbog Kovida usmereno je zdravstvenim ustanovama, dok je ostatak uglavnom usmeren ka lokalnim samoupravama.

U ovom periodu, kompanije su pružile i druge vidove podrške, kao što su javne kampanje i podrška malim preduzećima.

Tokom 2019. godine, anketirane kompanije su ili zadržale isti nivo ulaganja ili ga povećale u odnosu na prethodnu godinu.

Oko 65 odsto kompanija redovno doprinosi zajednici, dok ostale to čine po potrebi.

Ukupna evidentirana vrednost donacija zajednici u 2019. godini iznosi oko 645 miliona dinara, sa doprinosom velikih kompanija, u proseku, od 30 miliona, srednjih sa sedam miliona dinara, a malih nešto više od milion dinara.

Iako primarno doprinose finansijski (85 odsto kompanija), donacijom robe pomoglo je 80 odsto kompanija, dok je 71 odsto u programe podrške zajednici uključilo i svoje zaposlene koji su delili znanje i veštine.

Od 38 kompanija, šest kompanija je pružalo pro bono usluge.

Analizu je sproveo Forum za odgovorno poslovanje (FOP) u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a dodatno čine Trag Fondacija, Smart kolektiv, Catalyst Balkans, Forum za odgovorno poslovanje, Srpski filantropski forum i Privredna komora Srbije, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorena vrata pravosuđa: Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa i lišenja slobode

Beograd, 03. decembar 2021. – Brošura „Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa …