Naslovna Vesti Srbija Kompaniji SBB zabranjeno postavljanje kablovske mreže po Srbiji, država omogućava monopol drugom operatoru

Kompaniji SBB zabranjeno postavljanje kablovske mreže po Srbiji, država omogućava monopol drugom operatoru

4 minuta za čitanje
0
726
Kompanija SBB

Beograd, 16. januar 2020. – Kompanija SBB je saopštila da joj je zabranjeno da postavlja kablovsku mrežu po Srbiji i da država omogućava monopol drugom operatoru, Telekomu Srbija.

Građani Srbije nemaju pravo da biraju slobodno šta će od programa da gledaju i preko kog kablovskog operatora, jer je vlast u Srbija očigledno donela odluku da zabrani postavljanje SBB mreže“, navodi se u saopštenju.

Istaknuto je da je kompanija SBB ranije upozoravala javnost da joj se zabranjuje da pristupa korisnicima u mnogobrojnim gradovima, od Subotice do opštine Gornji Milanovac, u kojima su predsednici lokalne samouprave iz Srpske napredne stranke, a da su „opstrukciji izloženi i u Beogradu“.

U naselju Borča i pored pisanog odobrenja stambenih zajednica da žele kablovski program u ponudi SBB-a, protivzakonito i bez ikakve nadležnosti Кomunalna inspekcija Palilule izdaje nalog SBB-u da se već postavljena oprema u zgradama demontira! Da će kompanija SBB biti izložena neosnovanim napadima bilo je jasno još u novembru, kada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić izmislio da je ulice u Borči raskopala i u blatu ostavila ekipa SBB-a“, ukazao je taj kablovski operator.

U saopštenju je navedeno i da se javno komunalno preduzeće „Zelenilo“ koje je do skora izdavalo saglasnost po propisima koje uređuje zakon, „iznenada stavlja u poziciju tumača propisa iz oblasti planiranja i izgradnje za koje nisu nadležni, pokušavajući da onemoguće SBB-u da obavlja delatnost elektronskih komunikacionih mreža i usluga“.

Upozoravamo sve nadležne organe da ovakav tretman prema jednom od najvećih investitora nije zabeležen ni u jednoj od zemalja u kojima poslujemo i da je jasno da nam se ovim neregularnim zabranama onemogućava slobodan rad“, ukazao je SBB.

SBB je upitao nadležne kako je moguće da, ako je tržište slobodno, u mestima gde je prvo mrežu postavio Telekom ne postoji mogućnost da to učini i SBB.

Više je nego očigledno da se država ponovo stavlja u zaštitu drugog operatora omogućavajući Telekomu da u pojedinim mestima, poput Borče, imaju monopol“, ocenio je SBB i najavio da će ta kompanija „zbog progona kome je izložena i zbog neravnopravnog tretmana podneti tužbe pred domaćim i međunarodnim sudovima„.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

OEBS objavio specijalni izveštaj o zloupotrebama pravosudnog sistema protiv medija

Helsinki, 03. decembar 2021. – Pored pretnji fizičkim i online nasiljem, mnogi novin…