Naslovna Civilno društvo KOMS: 61 odsto mladih u Srbiji bilo je izloženo nekom obliku diskriminacije

KOMS: 61 odsto mladih u Srbiji bilo je izloženo nekom obliku diskriminacije

4 minuta za čitanje
0
185
mladi

Beograd, 21. januar 2020. – Više od polovine mladih smatra da je „Srbiji potreban jak vođa i lider kojeg će narod slediti“, dok manje od petine podržava uspostavljanje Srbije kao monarhije, utvrđeno je istraživanjem o mladima koje je na svom sajtu objavila Krovna organizacije mladih Srbije (KOMS).

Demokratija je najbolji oblik vladavine – smatra 43 odsto ispitanih mladih u Srbiji, dok se 31 odsto s tim ne slaže.

Istraživanje je pokazalo da čak šest od deset mladih nije umelo da kaže gde je na skali „levica-centar-desnica“, dok među onima koji to umeju, postoji balans između levice i desnice. Ulazak Srbije u EU podržalo bi 38 odsto ispitanika, dok 40 odsto daje negativan odgovor.

Tek 7,3 odsto ispitanika tvrdi da je potpuno zadovoljno obrazovnim programom u Srbiji, dok je svaki peti ispitanik sasvim nezadovoljan.

Među zaposlenim ispitanicima, čak je 61 odsto onih koji navode da ne rade na poslu za koji su se školovali, a četvrtina smatra da na tržištu ne postoji potreba za njihovim zanimanjem. Čak dve trećine mladih planira da se iseli iz Srbije, a najviše pominju da žele u Zapadnu Evropu (47 odsto).

Po ovom istraživanju tek petina ispitanika smatra da u Srbiji postoji sloboda medija.

Prvi put je u istraživanju za 2019. godinu Instagram je pretekao Fejsbuk po korišćenju među mladima (91,3 odsto naspram 89,9 odsto), a slede Jutjub, Tviter i Linkedin. Štampa i TV sve su manje zanimljivi mladima u Srbiji, a tako je i u svetu.

Po istraživanju, mladi čine petinu ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji, a veliki je broj onih koji iako nisu zaposleni, nisu evidentirani u registru Nacionalne službe za zapošljavanje. Ispitanici su naveli da „tržište nije otvoreno za sve“ i da „deo ekonomije funkcioniše po principu polu-nameštenog sistema, odnosno ‘rada na kombinaciju’ „.

Trećina ispitanika je navela da je bila izložena „digitalnom nasilju“, dok su nasilje u „realnom okruženju“ iskusile dve trećine ispitanika.

Kao najčešće uzroke nasilja mladi navode porodične odnose, društvene odnose koji promovišu nasilje i odsustvo i pad društvenih vrednosti u Srbiji.

Čak 61 odsto mladih je rekao da je bio izložen nekom obliku diskriminacije, preneo je list „Danas“.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Civilno društvo i mediji traže od Batuta podatke o umrlim od korona virusa u Srbiji

Beograd, 09. jul 2020. – Od „Batuta“ se traži da podatke o ukupnom broju zaraženih, onima …