Naslovna Politika Konferencija ”Budućnost javnih servisa na Zapadnom Balkanu: tranzicija bez kraja?”

Konferencija ”Budućnost javnih servisa na Zapadnom Balkanu: tranzicija bez kraja?”

3 minuta za čitanje
0
481

Odsek za komunikacije i medijska istraživanja Univerziteta u Fribourgu i Centar za društvena istraživanja Analitika 19. i 20. maja u Sarajevu organizuju međunarodnu konferenciju "Budućnost javnih servisa na Zapadnom Balkanu: tranzicija bez kraja?".

Cilj konferencije je razmotriti ulogu, funkcionisanje i budućnost javnih servisa u sedam zemalja Zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu i Srbiji – uzimajući u obzir specifične kontekste u kojima su se ovi servisi razvijali te ulogu koju je Evropska unija igrala u ovim procesima.

"Iako je proces transformacije iz državnih medija u javne servise bio vođen kako bi se formalno ispunili zahtevi iz procesa pristupanja Evropskoj uniji, naišlo se na brojne poteškoće. Politizacija države, ubrzana komercijalizacija medijskog sektora u kombinaciji sa ekonomskom krizom, finansijskom nestabilnošću, klijentelistički lobiji i brza proliferacija novih medijskih platformi i tržišta rezultirali su neuspehom u kreiranju okruženja pogodnog za razvoj nezavisni  javnih servisa. Na posletku, njihova uloga, nadležnosti i opstanak dovedeni su u pitanje", navodi se u opisu konferencije.

Pored toga, tokom konferencije će se ponuditi komparativni pregled i analiza aktuelnih trendova i izazova s kojima se suočavaju javni servisi u regionu, a sve kako bi se pokrenula debata i kreirale nove prespektive za javne servise u izuzetno dinamičnom i izazovnom okruženju. Posebna pažnja biće posvećena daljnjem usklađivanju zakonodavstva sa standardima EU, ekonomskim i tržišnim potrebama, ali i tehničkim izazovima koji se kreću od digitalizacije do korištenja novih medija.

Više informacija o konferenciji možete pronaći ovde.

Izvor: Medija centar Sarajevo

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Poverenik upozorava na moguće prevare preko društvenih mreža

Beograd, 30. mart 2020. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o …