Naslovna Civilno društvo Konkurs za podršku neformalnim grupama za zaštitu životne sredine

Konkurs za podršku neformalnim grupama za zaštitu životne sredine

3 minuta za čitanje
0
357
Konkurs Mladi istraživači Srbije

Beograd, 20. avgust 2020. – Otvoren je drugi krug Programa podrške neformalnim grupama za zaštitu životne sredine i održivi razvoj zajednica “Snažno zeleno“.

Drugi krug konkursa „Snažno zeleno“ traje do 3. septembra.

Program sprovode Mladi istraživači Srbije, u okviru projekta “Zeleni inkubator”.

Verujući u građanski aktivizam i važnost lokalnih inicijativa, Mladi istraživači Srbije u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom (BOŠ) i Inženjerima zaštite životne sredine (IZŽS) razvili su program podrške za naredne tri godine, koji će, nadaju se, prerasti u zajednički, dugoročni rad na zaštiti životne sredine.

Za učešće u programu se mogu prijaviti neformalne grupe od minimalno 5 osoba koje su državljani i borave na teritoriji Republike Srbije, među kojima se jedan/jedna izdvaja kao zvaničan koordinator/predstavnik grupe, tj. koordinatorka/predstavnica grupe (mora biti punoletan/na) i koje su direktno odgovorne za pripremu i realizaciju projekta koji predlažu.

Predloženi projekat može uključiti sledeće aktivnosti: kampanje o pitanjima koja se tiču pružanja informacija i podizanja svesti stanovništva o važnosti, zaštiti i promociji životne sredine i prirodnog nasleđa; kreiranje medijskih sadržaja malog formata; javne manifestacije i događaji: tribine, okrugli stolovi, radionice, ulične akcije; marketinške aktivnosti za unapređenje lokalnih zelenih proizvoda; podrška izgradnji ili nadogradnji/obnovi zelene infrastrukture male veličine; aktivnosti osmišljene za podsticanje ekološki prihvatljivih ekonomskih aktivnosti; aktivnosti osmišljene za borbu protiv zagađenja i neodrživog korišćenja resursa; podrška uvođenju dobrih praksi i modela upravljanja životnom sredinom iz Evropske unije; zagovaranje za zaštitu životne sredine u skladu sa standardima Evropske unije; pristup pravnoj zaštiti u vezi sa pitanjima zaštite životne sredine; promovisanje učešća građana u procesima donošenja odluka u vezi sa životnom sredinom.

Lista navedenih aktivnosti nije konačna a više detalja o aktivnostima mogu se pročitati u Smernicama za program podrške neformalnim grupama „Snažno zeleno“

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNDP: Kampanja “Tiče me se” – Za komšiluk koji ne zatvara oči pred nasiljem

Beograd, 25. novembar 2020. – Povodom obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ž…