Naslovna Civilno društvo Konkurs za projekte pomoći zapošljavanju Roma i drugih marginalizovanih grupa

Konkurs za projekte pomoći zapošljavanju Roma i drugih marginalizovanih grupa

3 minuta za čitanje
0
493
Konkurs GIZ

Beograd, 3. jun 2019. – Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i Nemačka razvojna saradnja (GIZ)   raspisale su konkurs za izbor osam lokalnih samouprava koji će dobiti podršku za realizaciju projekata na osnovu inovativnih i održivih rešenja za zapošljavanje teže zapošljivih grupa stanovnika.

Konkurs koji traje do 14. juna, sprovodi se u okviru projekta “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji Inicijativa za inkluziju“.

Za finansiranje odabranih projekta GIZ je obezbedio 1,2 miliona evra, odnosno 150.000 evra po projektu.

Predlozi projekata moraju da budu usklađeni s nacionalnim i lokalnim strateškim dokumentima, a namenjeni su stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje povratnika iz zemalja EU tražilaca azila, Roma i drugih marginalizovanih društvenih grupa, objasnio je na otvaraju poziva generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.

Ovo je prilika da se pomogne lokalnim samoupravama da odgovore na izazove u situaciju kad i imaju veliki broj azilanata i ekonomskih migranata, uglavnom iz teško zapošljih grupa među kojima je najviše Roma“, rekao je Staničić.

On je istakao da je u prvoj fazi projekta, koja je realizovana prošle godine, pomoć dobilo sedam lokalnih samouprava (Požarevac, Arilje, Sokobanja, Kučevo, Novi Pazar, Bečej i Mladenovac) i da je zahvaljujući njihovim projektima zaposleno više od 230 ljudi.

Predstavnica GIZ-a i vođa projekta Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji Aleksandra Dimić – Ugrinaj je kazala da lokalne samouprave najbolje znaju koje su njihove potrebe i na koji način bi u njihovim sredinama mogli da se zaposle ljudi, koji imaju određene veštine i znanje, a koji teško dolaze do posla.

Lokalne samouprave u sprovođenju projekta zapošljavanja teže zapošljivih grupa stanovništva imaju pomoć Ministarstva za rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, SKGO, Tima za smanjenje siromaštva i socijalnih službi“, rekla je ona.

U prvoj fazi projekta finansijsku podršku su dobila dva projekta iz oblasti upravljanja otpadom, dva iz poljoprivrede, dva iz preduzetnišva i jedan iz socijalne zaštite.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…