Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

Konvent: 2020. je bila teška godina za proces evropskih integracija

4 minuta za čitanje
0
42
Nacionalni konvent o EU

Beograd, 14. 10.2021. – Nacionalni konvent o EU (NKEU), kao i prethodnih  godina, izdao je publikaciju pod nazivom Knjiga preporuka Nacionalnog konventa 2020.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU) je platforma civilnog društva koja zastupa interese građana i građanki Srbije u svim fazama procesa evropskih integracija.

Kada na polovini 2021. godine sumiramo rezultate svih analiza, istraživanja i promišljanja više od 760 članica Nacionalnog konventa, možemo konstatovati da je 2020. bila teška godina, kako zbog pojave pandemije tako i kada se radi o razvoju odnosa sa EU i, posebno, procesa pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Ovo je praćeno i mnogim pitanjima koja su pokrenuta u ovogodišnjoj Knjizi preporuka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, a odnose se na brzinu i kvalitet reformi u Srbiji, kao i na spremnost nosilaca vlasti da ubrzano realizuju agendu pravne i političke evropeizacije zemlje.

Pandemija prouzrokovana virusom COVID-19 izazvala je, tokom 2020. godine, do sada neviđene poremećaje u društvu, ekonomiji i komunikacijama u celom svetu i uticala na sve vidove ljudskih aktivnosti. U tom smislu, prošla godina je bila sasvim specifična i u pogledu funkcionisanja Evropske unije, iako su brojni vidovi saradnje Srbije sa Evropskom unijom nastavljeni.

Kada je u pitanju proces pregovora sa Evropskom unijom, prošla godina se može smatrati godinom stagnacije. Naime, tokom godine nije bilo otvoreno niti jedno poglavlje u pregovorima.

Ovo se desilo po prvi put od otvaranja pregovora, iako je i u ranijem periodu, kako smo to već isticali, ritam pregovora, uključujući i broj otvorenih poglavlja, bio neopravdano spor. Ovo usporavanje je korespondiralo i sa odsustvom odlučnijih reformskih zahvata u našoj zemlji, gde su se donosioci odluka, osim problemima pandemije, uglavnom bavili tekućim političkim zbivanjima, poput organizacije skupštinskih i lokalnih izbora koje je bojkotovao veći deo opozicije.

Stoga su rezultati izbora imali za posledicu konstituisanje Narodne skupštine u kojoj gotovo sva mesta zauzimaju predstavnici stranaka na vlasti, što je jedinstven slučaj od uvođenja višestranačja u našoj zemlji i što, pored ostalog (stanje u medijima, slabljenje institucija, zavisnost autonomnih tela od izvršne vlasti, pitanje reforme pravosuđa, niska ili nikakva tolerancija vlasti prema kritikama iz opozicije ili iz civilnog društva itd), otvara i pitanje ispunjenosti osnovnog, tj. prvog kriterijuma iz Kopenhagena za članstvo u Evropskoj uniji, koji se odnosi na funkcionisanje demokratskog političkog sistema.

Stoga, nije čudo da je odmah nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora predsednik Republike Srbije najavio skraćivanje mandata poslanika Narodne skupštine i nove vlade, odnosno nove izbore u roku od oko godinu dana,” ključni su nalazi koji su objavljeni u novoj publikaciji Konventa.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ilić: Tenzije između Beograda i Prištine posledica razgradnje dijaloga

Beograd, 30. septembar 2021. – Srbija pravi nagle zaokrete u spoljnoj politici, poku…