Naslovna Vesti Evropska unija Srbija i Evropska unija Konvent: Vladavina prava osnovni preduslov demokratskog i stabilnog društva

Konvent: Vladavina prava osnovni preduslov demokratskog i stabilnog društva

3 minuta za čitanje
0
329
boginja pravde

Beograd, 25. novembar 2020. – Poštovanje i sprovođenje principa vladavine prava je osnovni preduslov demokratskog i stabilnog društva, što je posebno važno za Srbiju u kontekstu procesa integracije u Evropsku uniju.

To je istaknuto na online konferenciji “Neka pravda vlada” u organizaciji Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

Stoga je projekat “Neka pravda vlada” imao za cilj da okupi širu stručnu zajednicu i da ukaže građanima na potrebu razumevanja i značaja Vladavine prava i osnovnih prava (Poglavlje 23) u Pregovaračkim poglavljima Politika konkurencije (Poglavlje 8), Energetika (Poglavlje 15), Socijalna politika i zapošljavanje (Poglavlje 19), Životna sredina i klimatske promene (Poglavlje 27), Zaštita potrošača i zdravlja (Poglavlje 28), navedeno je u saopštenju.

Imajući u vidu da građani često nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima, kako zbog čestih izmena zakona tako i zbog neadekvatnog informisanja javnosti, što realizaciju tih prava dovodi u pitanje, sugerisano je da treba “kontinuirano unapređivati obaveštenost građana o njihovim pravima i o raspoloživim mehanizmima za zaštitu tih prava“.

Nacionalni konvent, kako je naglašeno, upravo radi na tome i članice Radnih grupa svojim brojnim aktivnostima i projektima nastoje da to stanje unaprede, a sve aktivnosti projekta “Neka pravda vlada”, kao i ove završne konferencije, usmerene su u tom pravcu.

Kako sve ne bi ostalo „samo na papiru“, želeli smo da diskutujemo o tome zašto je vladavina prava najvažnije poglavlje u pregovorima sa EU i kako na svakodnevni život građana, životni standard, poslovanje privrede i ukupan razvoj naše zemlje utiče nedostatak vladavine prava u bilo kojoj politici, istaknuto je u saopštenju.

Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović istakla je da su okupili više od 760 organizacija civilnog društva u 25 radnih grupa Nacionalnog konventa o EU i oformili pet međusektorskih radnih grupa.

Konvent je je povezao različita pregovaračka poglavlja čiji sadržaj deluje prilično izolovano, pokazujući time da veza između njih zaista postoji i da nema promene u jednom pregovaračkom poglavlju, ako nema pomaka, u ovom slučaju u poglavlju 23, a to je vladavina prava.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Srbija i Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…