Naslovna Borba protiv korupcije Korupcija jedan od tri najveća problema u Srbiji

Korupcija jedan od tri najveća problema u Srbiji

3 minuta za čitanje
0
184
korupcija

Beograd, 09. decembar 2020.  – Građani Srbije i dalje vide korupciju kao jedan od tri najveća problema u zemlji, uz niske plate i nezaposlenost, pokazuju rezultati istraživanja “Percepcije građana o borbi protiv korupcije u Srbiji”.

Rezultate su predstavili Projekat za odgovornu vlast Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i CeSID.

Rezultati koji su predstavljeni povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, pokazuju i da više od polovine ispitanika – 53 odsto – prepoznaje negativan uticaj korupcije na društvo, politiku 50 odsto, i poslovno okruženje – 34 odsto, međutim, građani nisu u potpunosti svesni konkretnih posledica koje korupcija ima na njihov lični i porodični život, pošto to prepoznaje tek svaki peti ispitanik.

Istraživanje pruža uvid u percepciju građana o korupciji i naporima koje Vlada i institucije ulažu u cilju njenog suzbijanja, kao i o dodatnim merama koje Vlada treba da preduzme u rešavanju korupcije i ostvarenog napretka u ovoj oblasti tokom poslednje dve godine, navodi se u saopštenju USAID.

Većina građana i dalje veruje da su najviše korumpirane institucije u zdravstvu – 83 odsto, inspekcije 82 odsto i sudovi 80 odsto, koji su prešli na treće mesto i poziciju koju je ranije zauzimala policija, dok policija sada zauzima četvrto mesto sa 78 odsto građana koji veruju da u ovoj insttuciji postoji korupcija, rekao je programski direktor Cesid Ivo Čolović.

On je naveo i da su građani iskazali sumnju u rad institucija koje su odgovorne za borbu protiv korupcije, pa je opšti zaključak da je opalo poverenje građana u ove institucije i njihovu sposobnost i volju da se suprotstave korupciji.

Kada je reč o onome što građani smatraju da bi bila najefikasnija mera u sprečavanju i borbi protiv korupcije, 46 odsto ispitanika identifikovalo je izricanje strogih kazni onima koji nude ili primaju mito kao najefikasnije, rekao je Čolović.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

CRTA: Milenko Jovanović dobitnik priznanja “Hrabri glas” za 2021. godinu

Beograd, 06. oktobar 2021. – Uzbunjivač Milenko Jovanović braneći profesionalni inte…