Naslovna Borba protiv korupcije Korupcija u svetu se pogoršava

Korupcija u svetu se pogoršava

2 minuta za čitanje
0
874
korupcija

Berlin, 25. januar 2017. – Međunarodna organizacija za borbu protiv korupcije je u Indeksu percepcije korupcije za 2016. godinu ukazala na pojavu začaranog kruga u kome se jačanje populizma i korupcije uzajamno pothranjuju.

TI je upozorio u svom izveštaju da populistički i autokratski lideri češće uvode više korumpirane sisteme u zemljama koje obećavaju da će reformisati.

Kako se navodi, zemlje koje se okreću populističkim liderima koji obećavaju da će promeniti status kvo i prekinuti korupciju možda upravo pogoršavaju taj problem.

Predsednik Transparensija Hoze Ugaz naveo je kao primere Mađarsku i Tursku. On je rekao da se njihova ocena u indeksu percepcije korupcije pogoršala poslednjih godina dok se za Argentinu poboljšala otkad je svrgnuta populistička vlada.

Prema godišnjem indeksu koji se zasniva na stručnim mišljenjima o korupciji u javnom sektoru,  Danska i Novi Zeland rangirane su kao najmanje korumpirane zemlje a slede Finska, Švedska, Švajcarska i Norveška.

Najkorumpiranija zemlja po percepciji je Somalija a tu su i Južni Sudan, Severna Koreja i Sirija.

Katar je u novom izveštaju zabeležio najveći pad, za deset poena, vezano uglavnom za optužbe za korupciju oko dodele organizacije Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Borba protiv korupcije
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

SELDI: Srbija neefikasna u borbi protiv korupcije

Beograd, 17. maj 2021. – Srbija je, u antikorupcijskom izveštaju mreže organizacija …