Naslovna Politika KoSSev: Briselski dijalog u 2019 – godina u kojoj dijalog nije postojao

KoSSev: Briselski dijalog u 2019 – godina u kojoj dijalog nije postojao

2 minuta za čitanje
0
127
Tači, Mogerini i Vučić

Beograd, 25. mart 2020. – Više od godinu dana dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa u okviru Briselskih pregovora tapka u mestu.

Od kako je Priština novembra 2018. uvela takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine od 100% pregovori su potpuno obustavljeni, a dva predsednika Aleksandar Vučić i Hašim Tači sreli su se tim povodom samo jednom.

Uprkos brojnim porukama EU i SAD da takse budu ukinute kako bi se dijalog nastavio to se nije desilo, a od nove kosovske Vlade se očekuje da pregovore pokrene sa mrtve tačke.

Iako dijalog zvanično nije obnovljen, kao važan korak u normalizaciji odnosa okarakterisano je potpisivanje regionalnog sporazuma o smanjenju cena rominga između šest država Zapadnog Balkana, a novi iskorak učinjen je potpisivanjem pisma o namerama o otvaranju avio linije Beograd-Priština u januaru 2020, kao i nedavno potpisivanje sporazuma o obnovi pruge na istoj relaciji.

Međutim, stručnjaci ukazuju na to da ni jedan od sporazuma nije proizvod dijaloga u Briselu čiji zvaničnici nisu imali vidljivu ulogu u pregovorima i naglašavaju da je dijalog i dalje pod znakom pitanja.

Tekst Anđele Milivojević, u celosti, možete pročitati na portalu KoSSev.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kostić: Pokrenuti dijalog u Srbiji kako društvo ne bi, po nekom zlokobnom pravilu, ponavljalo iste zablude i greške

Beograd, 22. maj 2020. – Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladim…