Naslovna Politika Kožul: Bežanje od odgovornosti je ključni problem koji dovodi do lažnih vesti

Kožul: Bežanje od odgovornosti je ključni problem koji dovodi do lažnih vesti

5 minuta za čitanje
0
426
Dejan Kožul

Beograd, 7. maj 2019. – Svrha lažnih vesti je da se obesmisli svaka vrsta vesti, kako primalac informacije ne bi više znao da razlikuje laž od istine, izjavio je FoNetu novinar Dejan Kožul i ocenio da je zbog toga javnost podložnija manipulaciji.

On je, u okviru serijala Press Extra, ukazao da su u Srbiji na čelu pojedinci koji nisu svesni da će doći trenutak kada će “balon njihovih laži” pući i direktno pasti njima na glavu.

Jako je teško izdvojiti upečatljivu laž kada su one deo svakodnevnice, ali je Kožul, kao primer, ipak pomenuo izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o "njegovoj" ideji razgraničenja Kosova.

Vučić je posle samita lidera Zapadnog Balkana u Berlinu rekao da "njegova" ideja o razgraničenju nije prihvaćena, što ne bi bilo sporno da ta ideja nije prikazana kao da potiče od predsednika Srbije.

Prema njegovim rečima, tu ideju je zagovarao pre svega Dobrica Ćosić, a posle toga i Zoran Đinđić, da bi potom opet bila pokrenuta za vreme vladavine Vučića.

Kožul smatra da je razgraničenje ponovo postalo aktuelno, ne zato što su neki "pametni umovi" smislili neko sjajno rešenje, nego zato što ovdašnja vlast ne zna na koji način da reši pitanje Kosova.

Kako je objasnio, zato Vučić tu ideju danas predstavlja kaonajbolje rešenje, pa samim tim i kao svoje.

U Srbiji ne postoji javnost koja je medijski pismena, napominje Kožul, jer nije razvijena svest o tome koliko je važno da se još od malih nogu razvija kritičko sagledavanje stvarnosti.

S druge strane, on je upozorio da manjina, koja kritički razmišlja i usudi se da digne glas, često bude targetirana kao izdajnička ili kao neko ko ne želi dobro sopstvenom narodu i državi.

Kožul ističe da je odgovornost novinara za pisanu i izgovorenu reč velika, ali konstatuje da se o tome, nažalost, uopšte ne vodi računa.

Manipulisanjem informacijama, prema njegovom mišljenju, novinar radi najgoru moguću stvar i za medije i za javni interes.

Za Kožula je u borbi protiv lažnih vesti ključno podizanje svesti građana i samih novinara.

Prema njegovoj oceni, to je prvenstveno posao novinarskih udruženja i sindikata, jer se od države ne može očekivati da kaže šta je lažno i loše.

"A sami novinari bi trebalo da shvate šta je njihova odgovornost u onome šta su napisali ili izrekli", izjavio je Kožul i predočio da je bežanje od odgovornosti ključni problem koji dovodi do lažnih vesti.

"Lažima smo zapravo okruženi i nisam siguran da je iko zbog toga odgovarao. S druge strane, ukoliko pričate istinu vrlo često ćete biti meta, jer istina uvek pogađa tamo gde treba i zato najviše boli", zaključio je Kožul.

 

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Nedeljkov: Izmene izbornih zakona minorne, nije umanjena pojava funkcionerske kampanje, a kamoli iskorenjena

Beograd, 27. maj 2020. – „Činjenica je da smo za dve nedelje nastavka kampanje izbrojali 2…