Naslovna Politika Kratak vodič kroz vanredno stanje i ograničavanje prava u vanrednom stanju

Kratak vodič kroz vanredno stanje i ograničavanje prava u vanrednom stanju

2 minuta za čitanje
0
208
Vlada Republike Srbije

Beograd, 17. mart 2020. – Odluka o vanrednom stanju na teritoriji Srbije stupila je na snagu 16. marta 2020.godine, au cilju borbe protiv širenja virusa COVID-19.

Odluka, između ostalog, podrazumeva zatvaranje obrazovnih ustanova, granica, zabranu kretanja osobama starijim od 65 godina u celoj zemlji, kao i izmenu režima gradskog prevoza u Beogradu.

Danima pre ove odluke u javnosti se polemisalo da li će, zbog korona virusa, da li će u Srbiji biti proglašena vanredna situacija ili vanredno stanje.

Šta je vanredno stanje, a šta vanredna situacija?

Vanredno stanje regulisano je Ustavom Republike Srbije a vanredna situacija zakonom, što ukazuje da je stepen ugroženosti veći kod uvođenja vanrednog stanja.

Kada javna opasnost ugrožava opstanak države ili građana, proglašava se vanredno stanje.

Vanredna situacija je stanje koje nastaje proglašenjem od nadležnog organa kada su rizici i pretnje ili nastale posledice po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna i kulturna dobra takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi, zbog čega je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti posebne mere, snage i sredstva uz pojačan režim rada.

Tekst prof. dr Violeta Beširević (redovne profesorke na Pravnom fakultetu Univerziteta Union), u celosti, možete pročitati na sajtu NVO Tri tačke.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Petrović: Mediji koji pokušavaju da izveštavaju profesionalno su neka vrsta incidenta

Beograd, 07. april 2020. – Zaključak o informisanju koji je Vlada donela, a posle po…