Naslovna Društvo KRIK: Bojić nabavio nepouzdane brze testove na korona virus

KRIK: Bojić nabavio nepouzdane brze testove na korona virus

3 minuta za čitanje
0
375
Milovan Bojić

Beograd, 11. maj 2020. – Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”, nabavio je brze testove na korona virus “Biozek” koji nisu pouzdani i koji su lažno predstavljeni da su proizvedeni u Holandiji – dok se zapravo prave u Kini, prenosi KRIK.

Istraživanje novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) pokazuje da testove zapravo proizvodi kineska firma “Hangzhou AllTest Biotech Co. LTD”.

Holandska kompanija “Inzek International Trading B.V” koja širom sveta prodaje “Biozek” testove, reklamira ih kao pouzdane testove za otkrivanje koronavirusa koji su proizvedeni u ovoj zemlji.

Iz holandske firme priznali su novinarima da su testovi proizvedeni u Kini i dan kasnije su na svom sajtu izbrisali lažni podatak o poreklu testova.

Bojić je testove uvezao iz Severne Makedonije od kompanije čoveka koji je pod istragom za pranje novca, iznudu i kriminalno udruživanje, tvrdi portal.

Testovi o kojima je reč, zapravo, ne otkrivaju bolest, već prisutnost antitela koja organizam proizvodi boreći se sa virusom.

Ovakvi testovi mogu da daju precizne rezultate na korona virus tek četiri nedelje nakon što je osoba inficirana, pokazala su ispitivanja.

Kako je objavljeno na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), istraživanja pokazuju da većina pacijenata počinje da razvija antitela tek u drugoj nedelji nakon što se pojave prvi simptomi na korona virus.

To znači da je dijagnoza kovida-19 na osnovu antitela često moguća jedino u fazi oporavka pacijenta, kada su mogućnosti za kliničku intervenciju ili prekid prenošenja bolesti već prošli“, navodi se na sajtu SZO.

Pre nego što su ovi testovi stigli u Institut “Dedinje“, u njemu se virusom korona zarazilo najmanje 80 ljudi, a do danas nije niko odgovarao za širenje zaraze u ovoj državnoj ustanovi koja zbrinjava najteže srčane bolesnike.

Tekst, u celosti, možete pročitati na sajtu KRIK-a.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

WWF Adria: Očuvane reke su preduslov za razvoj Srbije

Beograd, 04. avgust 2020. – Često se u neformalnim razgovorima može čuti kako je …