Naslovna Politika KRIK o detaljima izveštaja Uprave za sprečavanje pranja novca o Malom

KRIK o detaljima izveštaja Uprave za sprečavanje pranja novca o Malom

4 min read
0
414
Siniša Mali

Beograd, 26. februar 2018. – Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kontrolisao je najmanje 45 bankovnih računa od kojih neki nisu otvoreni na njegovo ime, pokazuje izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca, prenela je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Taj dokument, do koga je došao KRIK, ukazuje na različite transakcije koje se mogu smatrati pranjem novca najveća je ona od pola miliona evra koje je Mali sebi uplatio sa Britanskih Devičanskih Ostrva.

KRIK je naveo da uprkos tim saznanjima, Više javno tužilaštvo u Beogradu nije pokrenulo istragu. 

Izveštaj Uprave za sprečavanje pranja novca iz novembra 2016. navodi više sumnjivih novčanih transakcija u kojima je učestvovao gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Mali je pod kontrolom imao najmanje 45 računa u različitim bankama u Srbiji, u trenutku kada je Uprava sastavila izveštaj.

Sedamnaest računa imao je na svoje ime, najmanje jedan se vodio na njegovu konsultantsku firmu, 21 račun imala je njegova bivša supruga i najmanje tri računa vodila su se na njihovu maloletnu decu.

Mali je imao punomoćje da raspolaže novcem sa još tri računa koji naizgled nemaju veze s njim. Jedan takav račun vodi se na arhitektu Boška Uroševića, drugi na kompaniju biznismena Slobodana Vučićevića, a treći na jednu manje poznatu beogradsku firmu.

Mali je uplaćivao desetine hiljada evra nepoznatog porekla na svoj račun, na račun svoje supruge, ali i na račune dece. Osim toga, novac je na račune stizao i iz ofšor zona Britanskih Devičanskih Ostrva, Lihtejnštajna, Švajcarske i Hongkonga. Jednim fiktivnim poslom, Mali je sebi uplatio 525.000 evra sa računa u švajcarskoj banci na račun u Srbiji.

Izveštaj otkriva i detalje o bugarskoj advokatici Ani Ivanovoj Panajotovoj, koju je Mali angažovao oko posla sa stanovima u Bugarskoj, a koju bugarska Finansijsko-obaveštajna služba vodi kao rizičnu osobu jer je učestvovala u sumnjivim novčanim transakcijama.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Kisić: Nema političke volje za suđenje ratnim zločincima

Beograd, 23.oktobar 2018. – Izabela Kisić iz Helsinškog odbora ocenila je u D…