Naslovna Politika KRIK: Premijerka Srbije ponovo optužuje KRIK i nastoji da ga diskredituje

KRIK: Premijerka Srbije ponovo optužuje KRIK i nastoji da ga diskredituje

7 min read
0
485

Beograd, 28. decembar 2017. – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) navela je da je premijerka Ana Brnabić ponovo optužila KRIK, koji je između ostalog objavio i njenu imovinsku kartu, da je "senzacionalistički portal".

"U intervjuu koji je dala za 'Nedeljnik' premijerka Srbije ponovo pokušava da diskredituje KRIK govoreći da nije 'istraživački medij' već 'senzacionalistički portal'", navodi KRIK koji je u saopštenju pozvao građane da na portalu Mreže pogledaju imovinu Ane Brnabić u bazi imovine političara.

KRIK dodaje da je Brnabić u tom intervjuu komentarisala nalaze KRIK-a o njenoj imovini, ali je izvrnula činjenice pokušavajući da javnost dovede u zabludu.

U saopštenju se navodi da to nije prvi put da premijerka negativno komentariše rad KRIK-a, sa posebnim osvrtom na njihov projekat istraživanja imovine političara.

"Ostaje nejasno zašto premijerka izvrće činjenice i pokušava da dovede javnost u zabludu. Podsećamo da crtanje meta na čelo novinarima nije i ne može biti manir bilo koje vlasti".

Premijerka je, kako KRIK dodaje, upitana zašto se ljuti kada je "prozivaju za imovinu" odgovorila da se ne ljuti kada se istraživački mediji bave njenom imovinom, ali da to nije KRIK, koji je "senzacionalistički portal".

"Kada sam otvorila imovinsku kartu na KRIK-u, zapanjila sam se. Na njoj mi se pripisuju neke kompanije za koje prvi put čujem, a koje mi oni pripisuju posredno preko brata, pa posredno preko firme u kojoj radi, pa posredno meni…", rekla je Brnabić u intervjuu i dodala da ona ne veruje da je to istraživačko novinarstvo.

KRIK je naveo da ta premijerkina izjava nije u potpunosti tačna.

"Profili svih funkcionera koji su objavljeni u bazi imovine političara sadrže podatke o imovini i poslovima užih članova njihove porodice. Pored naziva svake firme jasno je istaknuto o čijim poslovima je reč, odnosno sa kojom osobom je firma povezana, stoga je neistina da je premijerki ili bilo kom drugom funkcioneru posredno pripisivano bilo šta", navodi se u saopštenju.

KRIK navodi da je baza koju poseduju zasnovana na zvaničnim dokumentima koje je KRIK dobio na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i nagrađena svetskom nagradom "Data journalism award" kao najbolja baza koja je zasnovana na javno dostupnim podacima.

Premijerka se u intervjuu osvrnula i na zemlju koju poseduje na ostrvu Krk, a koja se ne nalazi u njenom imovinskom kartonu objavljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije.

"KRIK je postao poznat i na Krku, jer tamo imam zemlju, koju sam nasledila od dede, a na kojoj ću – kako javlja taj portal – da gradim poslovnu zonu od dva miliona evra. Celo selo me je zvalo da se raspituje gde planiram da gradim, jer niko od meštana nije znao za zemlju na Krku vrednu dva miliona evra", rekla je Brnabić.

KRIK, međutim, dodaje da nikada nije objavio da premijerka na zemljištu na Krku planira da gradi poslovnu zonu.

U bazi jasno piše da je premijerkina zemlja na Krku deo veće parcele i da je 'na delu te parcele planirana izgradnja jednog od najvećih razvojih projekata na Krku – poslovne zone vredne dva miliona evra. 'Plan izgradnje zone bio je javno istaknut na sajtu 'Službenih novina' koje su zvanično glasilo Primorsko-goranske županije, a na osnovu dokumentacije koju je KRIK imao o premijerkinoj zemlji na Krku utvrđeno je da su planom obuhvaćene i parcele u njenom vlasništvu.

U imovinskom kartonu na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije nema podatka da je Brnabić vlasnica zemlje na Krku, iako ona u intervjuu tvrdi da je zemljište prijavila Agenciji, navodi KRIK i doda je da je ona dalje u intervjuu izjavila da joj se "apsolutno čini da su mediji u Srbiji slobodni".

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…