Naslovna Politika KRIK: ”Rajski papiri” nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat

KRIK: ”Rajski papiri” nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat

4 min read
0
662

Beograd, 13. novembar 2017. – Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK saopštila je da projekat "Rajski papiri" nije napad na ministra bez portfelja Nenada Popovića, već da su "Rajski papiri" međunarodni projekat.

Popović je gostujući na Radio-televiziji Srbije juče optužio KRIK da je priča iz projekta "Rajski papiri" politički napad na njega, predsednika Srbije i vladu, i ponovio da ne poseduje ofšor kompanije, rekavši da su njegove firme registrovane u Rusiji i Evropi.

KRIK je naveo da Popović nije objasnio javnosti činjenicu da je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da ima ofšor firme na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Priča o tome da je Popović imao nameru da osnuje dve ofšor firme na ostrvu Man i trust u Hong Kongu nastala je u međunarodnom projektu "Rajski papiri" u kome je učestvovalo skoro 100 medijskih organizacija iz celog sveta. KRIK je uz priču objavio i dokumenta koja su procurila iz advokatske kancelarije "Appleby" i koja pokazuju da je Popović želeo da reorganizuje svoje bogatstvo.

Ta dokumenta pokazuju da je Popović imao najmanje sedam ofšor kompanija, od kojih je jedna registrovana na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a ostale na Kipru, da se njegovi poslovi i imovina procenjuju na najmanje 100 miliona dolara, kao i da poseduje nekretnine u najmanje tri države Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji.

Dokumenta iz "Rajskih papira" takođe pokazuju da je agencija "Appleby" koja je trebalo da realizuje Popovićeve planove sprovela istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa njegovim poslovima u Rusiji.

Novinari KRIK-a otkrili su da je Agencija za borbu protiv korupcije protiv Popovića pokrenula tri postupka, a da Drugo osnovno javno tužilaštvo trenutno proverava krivičnu prijavu podnetu protiv njega zbog sumnji za zloupotrebe prilikom privatizacija.

"Napadima na KRIK Popović već nedelju dana izbegava da objasni ono što je nekoliko puta ponovio – da nema ofšor kompanije. Ofšor firme koje se pominju u 'Rajskim papirima' prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije i navedene su u njegovom imovinskom kartonu na sajtu Agencije", naveo je KRIK.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska koalcija: Vučić nastavlja da ugrožava bezbednost novinara i medijske slobode

Beograd, 19. oktobar 2018. – Koalicija novinarskih i medijskih udruženja smatra da j…