Naslovna Politika KRIK: U 2018. godini na naslovnim stranama tri tabloida objavljeno preko 700 lažnih vesti

KRIK: U 2018. godini na naslovnim stranama tri tabloida objavljeno preko 700 lažnih vesti

7 min read
0
279
Raskrikavanje

Beograd, 09. januar 2019. – List Informer je u 2018. na naslovnom stranama imao 351 lažnu odnosno neutemeljenu vest, a na naslovnicama 223 broja Srpskog telegrafa našlo se čak 230 netačnih ili neutemeljnih tvrdnji, dok je tabloid Alo imao na naslovnim stranama prošle godine 149 lažnih vesti, saopštio je portal Krik.

Kako je navedeno, do tih podataka novinari Raskrikavanja došli su pregledom svih naslovnih strana u 2018. godini ta tri tabloida, kao i uočavanjem trendova kroz celu prošlu godinu.

Estradne i vesti koje se tiču ubistva pevačice Jelene Marjanović izostavljene su iz ove analize, navodi se u saopštenju Krika.

Smrt, krv, rat, uvrede, ekskluzivna poverljiva saznanja i najava apokalipse su karakteristične za naslovne strane "prorežimskog tabloida" Informer, navodi Krik.

Od paklenih planova "Šiptara" da napadnu sever Kosova do 25. aprila, da rat na Kosovu počinje 15. decembra ili da 31. decembra "Šiptari napadaju sever", nije bilo ništa, konstatuje se u saopštenju.

Napominje se i da je Informer 16. novembra objavio da "Šolak i Đilas kupuju TV Prva i O2", a da je potom te dve nacionalne televizije kupila kompanija "Kopernikus Corporation Cyprus" sa Kipra u vlasništvu niškog biznismena Srđana Milovanovića.

U septembru je Informer preneo da je na izborima u Majdanpeku Vučić pobedio Đilasa koji na tim izborima nije ni učestvovao, kao i da će misteriozna bolest X pobiti milione, navodi se u saopštenju.

Na naslovnicama Srpskog telegrafa u 2018. našlo se, prema analizi Krika, 230 netačnih ili neutemeljnih tvrdnji.

Kako je navedeno, vesti o Vladimiru Putinu, njegovim porukama podrške Srbiji, Kosovu i Aleksandru Vučiću, čine čak petinu takvih vesti.

Jedna od najvažnijih tema je kampanja pokrenuta protiv Fondacije "Podrži život" i glumca Sergeja Trifunovića, nakon što je tim putem sakupljen novac za lečenje četvorogodišnjeg Dušana Todorovića.

Srpski telegraf je u nekoliko uzastopnih brojeva objavljivao Trifunovićevu sliku, uz naslov u kom se tvrdi da glumac "mulja sa novcem za bolesnu decu".

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar se pozivao na pisanje ovog tabloida i najavio kontrolu trošenja novca u kojoj nisu nađene nepravilnosti, piše u saopštenju Krika.

Alo je, prema saopštenju Krika, na 358 naslovnih strana imao najmanje 149 lažnih i neutemeljenih vesti, a najupečatljivije su da će Luka Bojović biti uskoro na slobodi, da stiže u Beograd te da će "krv teći ulicama".

Ekskluzivna saznanja da iz "Vlade odlaze Zorana i Vanja" te da je "Milinko Cicmil novi ministar privrede" samo su neka koja su se ubrzo pokazala kao netačna, konstatuje Krik.

Veliki broj neutemeljenih vesti koje je objavio Alo odnosio se na planiranje rušenja Vučića.

Tako su se danima nizale vesti o tome da su "Šiptari planirali ubistvo Putina i Vučića", zatim da "Vuk i Tači pale Srbiju", "Tači plaća haos u Srbiji", "Plan za rušenje Vučića u pet tačaka", navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno, 22. i 24. jula Alo je objavio da "Tači, CIA i Mi6 ruše Vučića", odnosno da "Vučiću skidaju glavu".

Tabloid Alo izrazito je, prema oceni Krika, pristrasan prema Srpskoj naprednoj stranci i Aleksandru Vučiću, tako da su u analizu njegovih vesti ubrojana i "lažna" obećanja vladajućeg režima, poput onog da će do kraja 2018. prosečne plate u Srbiji biti 500 evra.

Alo je najavio i da do kraja 2018. godine dobijamo osam helikoptera, četiri Mi17 i četiri borbena M35 kao i šest baterija raketnog sistema, kao i da će se Kosovo i Albanija spojiti 1. januara 2019.

Ni jedno ni drugo se nije ostvarilo, zaključuje Krik.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Građanski front osuđuje saslušavanje i medijsku hajku protiv Jove Bakića

Beograd, 15. jun 2019. – Građanski front osudio je policijsko saslušavanje sociologa…