Naslovna Vesti Evropska unija Kriminal koristi pandemiju  

Kriminal koristi pandemiju  

2 minuta za čitanje
0
140
Evropol

Hag, 12. april 2021. – Pretnja koju predstavlja organizovani kriminal u Evropi nikada nije bila veća, upozorila je agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL) u najnovijem izveštaju.

U izveštaju se navodi da je pandemija korona virusa dodatno podstakla aktivnosti kriminalnih grupa.

Pandemija će verovatno podstaći aktivnost bandi na kontinentu u godinama koje dolaze, velikim delom zbog nezapamćenog priliva kokaina, istakla je direktorka organizacije Ketrin de Bol i navela da je Evropa na “tački preloma“.

Skoro 40 odsto kriminalnih mreža bavi se trgovinom drogom, što je čini najvećim ilegalnim poslom u EU, a pandemija sada nudi još više mogućnosti za ilegalne aktivnosti.

Kriminalci su već brzo prilagodili ilegalne proizvode, modus operandi i narative pandemiji COVID-19. Na taj način su iskoristili strah i strepnje Evropljana i profitirali su od oskudice nekih vitalnih dobara tokom pandemije, predočila je De Bol na konferenciji ta novinare u Hagu.

Europol, čije je sedište u Hagu, u svom izveštaju ukazuje kako su kriminalne grupe iskoristile pandemiju, nudeći lažne vakcine protiv korona virusa, kao i lažne komplete za samotestiranje.

Kriminalne mreže verovatno će pokušati da se infiltriraju u legalna preduzeća koja postaju sve ranjivija zbog COVID-19.

Europol je upozorio građane na sve veći broj onlajn prevara, ali i staromodnih kriminalnih radnji, poput provala u domove.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Evropska unija
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…