Naslovna IT Društvene mreže Kritika EU onlajn platformama zbog marketinške zloupotrebe pandemije

Kritika EU onlajn platformama zbog marketinške zloupotrebe pandemije

5 minuta za čitanje
0
387
društvene mreže

Brisel, 24. mart 2020. – Evropska komisija kritikovala je onlajn platforme kao što su Fejsbuk (Facebook), Amazon, Alibaba i iBej (eBay) zbog navodnog korišćenja “prevarantskih marketinških tehnika”, kojima se strah potrošača od korona virusa zloupotrebljava za sticanje ekonomske koristi.

Evropski komesar za pravosuđe i zaštitu potrošača Didije Rejnders uputio je tim platformama pismo, u kojem je od njih zatražio da sarađuju u uklanjanju  “lažnog” reklamiranja određenih proizvoda, koji navodno sprečavaju ili leče infekciju COVID-19.

U interesu je operatera platformi, da korisnike zaštite od rizika ilegalnih poslovnih aktivnosti koje potrošačima u Eropskoj uniji mogu da naškode u trenutku kada su, zbog tekućih tragičnih dešavanja koja pogađaju i Uniju i ostatak sveta, najviše ugroženi“, naveo je u pismu Rejnders.

Evropski komesar je od platformi zatražio da preduzmu mere kako bi taj problem rešili i pojačali “uklanjanje ilegalnih sadržaja“. Pravo EU obavezuje platforme, koje su aktivne na teritoriji Unije, da preduzmu takve mere ako saznaju za određene ilegalne aktivnosti na svojim stranicama.

Pismo je usledilo posle zajedničkog saopštenja agencija za zaštitu potrošača zemalja članica EU, u kojem je ukazano na najčešća kršenja odredbi EU o pravima potrošača, a u vezi sa epidemijom korona virusa.

U ta kršenja spadaju lažne tvrdnje da određeni proizvodi mogu da pomognu u borbi protiv korvirusa, kao i agresivne marketinške tehnike i previsoke cene za određene artikle. Potrošaći u celoj EU su i meta prevara uz pomoć “phishing mejlova“, u kojima se nudi brza pomoć licima zaraženim virusom.

To je nedavno istakao i i izvršni direktor Agencije EU za sajber bezbednost (ENISA) Juhan Lepasar, koji je u svom blogu upozorio da mejlovi koji ostavljaju utisak hitnosti ili upozoravaju na teške posledice veoma lako mogu biti pokušaji malicioznog “pecanja” i internetske prevare.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nedavno je objavila smernice u kojima je ukazala da širom sveta sajber-kriminalci pokušavaju da se predstave kao ugledne zdravstvene ustanove.

I američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) objavila je niz uputstava, kako bi građani mogli da prepoznaju potencijalne prevare vezane za pandemiju korona virusa.

Američki senatori Mark Vorner i Ričard Blumental su prošle sedmice izvršili pritisak na FTC da preduzme mere protiv Gugla (Google), zbog oglasa za zaštitne maske koje, kako je navedeno u  reklami, pružaju dovoljnu zaštitu od zaraze korona virusom.

Gugl je svojim korisnicima u više navrata saopštio da njegove smernice zabranjuju reklamiranje proizvoda kao što su zaštitne maske – pa ipak se čini da to preduzeće nijednom nije preduzelo ni najosnovnije korake kako bi sprovelo te smernice“, naveli su u zajedničkom pismu senatori Vorner i Blumental, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Društvene mreže
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

“Future is NOW” ove godine online iz Beograda, Zagreba i Sarajeva

Beograd, 10. novembar 2020. – U Beogradu, Zagrebu i Sarajevu će se 19. i 20. novembra održ…