Naslovna Politika Kroz igru do tačnih informacija o odnosima između Srbije i Kosova

Kroz igru do tačnih informacija o odnosima između Srbije i Kosova

3 minuta za čitanje
0
416
Poglavlje 35

Beograd, 13. jul 2019. – Agencija Beta je na desktop verziji Fejsbuka objavila igru “Komšije Komšit” sa ciljem da se unapredi razumevanje odnosa između Srbije i Kosova kada je o teritorijama i granicama reč. 

Igra je dvojezična (srpski i albanski) osmišljena tako da građanima obe strane pomogne da lakše i bolje razumeju odnose i pregovaračke aktivnosti koje se preduzimaju.

Namera ove igre nije da omogući simulaciju “borbe za teritorije“. Igra je na bazi kviza i omogućava igraču da se upozna sa pojednostavljenim prezentovanjem podataka o teritorijama i stanovništvu sa obe strane granice, odnosno administrativne linije.

Reč je o podacima koji su uzeti iz zvaničnih statistika Srbije i Kosova.

Različite procene i podaci o pojedinim delovima teritorija sa obe strane koje ne postoje u zvaničnim statistikama nisu uzimane u obzir pri njenom kreiranju.

U igrici je ostavljena i mogućnost da učesnici ponude neki oblik razmene teritorija, ali uz jasna ograničenja koja podrazumevaju da se pri tome ne sme ozbiljno narušavati balans između dve strane.

Sastavni deo igre su i ključna dokumenta na kojima se zasnivaju trenutni odnosi Srbije i Kosova.

Opredeljujući se za ovakav pristup jednom od najosetljivijih i najkomplikovanijih političkih problema u regionu pošlo se od procene da se građani kojih se ova pitanja tiču veoma teško i retko odlučuju da sami proveravaju statističke podatke o stanovništvu i teritorijama, između ostalog i zbog toga što je to komplikovan i zahtevan proces.

Igra Komšije Komšit nudi mogućnost da građani bez opsežnijih istraživanja po sajtovima dođu do osnovnih relevantnih podataka koji mogu da pomognu u sagledavanju realne situacije na terenu i donošenju zaključaka.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Ministri EU kritikovali Tursku zbog Aja Sofije

Brisel, 13. jul 2020. – Ministri spoljnih poslova Evropske unije kritikovali su Turs…