Naslovna Civilno društvo Kuća ljudskih prava: Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti moraju da poštuju načela podele vlasti

Kuća ljudskih prava: Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti moraju da poštuju načela podele vlasti

5 minuta za čitanje
0
235
Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Beograd, 21. maj 2019. – Kuća ljudskih prava i demokratije u Beogradu osudila je istupe predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti usmerene protiv sudije Miodraga Majića na sednici Skupštine Srbije i pozvala je ministre, poslanike i ostale predstavnike izvršne vlasti da se uzdrže od daljeg urušavanja nezavisnosti sudstva i sudija u Srbiji i da poštuju ustavnu podelu vlasti.

Saopštenje Kuće ljudskih prava potpisali su Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM), Beogradski centar za ljudska prava, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.

Kako se navodi u saopštenju, Kuća je ocenila napade na sudiju Majića kao pokušaj urušavanja profesionalnog integriteta i nezavisnosti sudije zbog iskazanog stručnog mišljenja i dodala da je nedopustivo u jednom demokratskom društvu osporavanje nezavisnosti i stručnosti sudije i odmazda zbog korišćenja prava na slobodu izražavanja i udruživanja garantovanih Ustavom.

Proces izmena krivičnog zakonodavstva pratile su brojne kritike stručne javnosti o odsustvu javne rasprave i neprihvatanja mišljenja velikog broja predstavnika pravne profesije“, navodi se u saopštenju i dodaje da je u procesu izmena važno da se u debati čuje i glas sudija nadležnih za primenu tih propisa.

Kuća ljudskih prava je navela da su se tokom raprave u ponedeljak mogle čuti oštre kritike i uvrede ministarke pravde Nele Kuburović, predsednice Skupštine Maje Gojković i pojedinih poslanika na račun sudije Majića povodom njegovog stručnog mišljenja izraženog u emisiji „Utisak nedelje“.

Dovođenje u pitanje nezavisnosti sudije koji je javno iskazao svoje protivljenje izmenama zakona, predstavlja svojevrsno ućutkivanje stručne javnosti i direktno mešanje u slobodu govora sudija„, navodi se u saopštenju i podseća da Ustav zabranjuje svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije.

Kuća je kazala da su sudije pozvane da, osim donošenja odluke u sudskim postupcima, svoju funkciju vrše i učestvuju u javnim raspravama o zakonima koji će direktno uticati na njihov rad i prava građana i dodaje da nijedan sudija ne bi smeo da trpi posledice zbog javno izraženog stručnog mišljenja o pojedinom zakonu, a naročito ne organizovani napad izvršne i zakonodavne vlasti na sednici Skupštine.

Ovakav postupak, koji ima za posledicu zastrašivanje stručne javnosti da uzme učešće u javnim raspravama, nedopustiv je sa stanovišta demokratkih vrednosti i u suprotnosti je sa kriterijumim za pristupanje EU, naročito imajući u vidu obaveze preuzete Akcionim planom za Poglavlje 23″, navodi se u saopštenju i dodaje da predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti moraju da poštuju načela podele vlasti i da uvažavaju mišljenje predstavnika sudske vlasti, čak i kada ono nije u skladu sa njihovom političkom agendom.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …