Naslovna Civilno društvo Kurir u tekstu o novinarki Ani Lalić prekršio Kodeks novinara Srbije

Kurir u tekstu o novinarki Ani Lalić prekršio Kodeks novinara Srbije

3 minuta za čitanje
0
104
Savet za štampu

Beograd, 14. maj 2020. – Komisija za žalbe Saveta za štampu odlučila je da je Kurir prekršio Kodeks novinara Srbije tekstom “Novinarka Ana Lalić svesno lagala: pogazila kodeks da bi unela strah među ljude”, objavljenim 7. aprila, i ovom dnevnom listu naložila da odluku objavi u svom onlajn izdanju.

Sa devet glasova “za” i jednim “uzdržanim“, članovi Komisije zaključili su da je Kurir ovim tekstom protiv Ane Lalić izneo neosnovane optužbe i klevete, kao i da nije postupio u skladu sa pravilima profesionalne pažnje.

Komisija je, prilikom rasprave i glasanja, u kojima nije učestvovao podnosilac žalbe novinar Zlatko Čobović, ukazala i da Ani Lalić nije pružena mogućnost da odgovori na tvrdnje da je lagala.

Prema obrazloženju Komisije, time je prekršena i odredba o obavezi novinara da konsultuje više izvora i omogući im da iznesu svoj stav.

Članovi Komisije su zaključili da se, u opremi teksta pre svega, izričito tvrdi, ne samo da je Ana Lalić lagala, već da je “svesno lagala i pogazila Kodeks da bi unela strah među ljude“.

Komisija napominje da je ovo izneto kao činjenična tvrdnja, a ne kao kritičko mišljenje o njenom tekstu, kako je navedeno u odgovoru na žalbu.

Ovakva izričita tvrdnja niti je bilo čime potkrepljena, niti se može dokazati da je novinarka svesno lagala i sa kojim ciljem, navedeno je u odluci Komisije.

U odgovoru na žalbu, advokat Kurira je ocenio da su svi navodi iz žalbe netačni, kao i da je tekst napisan u skladu sa svim pravilima novinarske struke i Zakona o javnom informisanju.

Odluka Komisije za žalbe je objavljena na sajtu Saveta za štampu.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Otvorene prijave za EU nagradu za istraživačko novinarstvo 2020

Beograd, 22. maj 2020. – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da …