Naslovna Politika Kurti za dobrosusedske odnose sa Srbijom i Zapadni Balkan u EU

Kurti za dobrosusedske odnose sa Srbijom i Zapadni Balkan u EU

5 minuta za čitanje
0
101
Aljbin Kurti

Priština, 10. mart 2020. – Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je predložio da 15. marta budu ukinute takse od 100% na sirovine iz Srbije, a da se zatim Srbija do 1. aprila obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja Kosova i da počne da uklanja necarinske prepreke.

Kurti je u intervjuu za nemačku javnu televiziju ARD rekao da je to predlog koji je izraz dobre volje i njegov lični stav kao premijera, a ne i odluka vlade, i ponovio da želi dobrosusedske odnose sa Srbijom.

Mislim da sve države Zapadnog Balkana treba da uđu u Evropsku uniju, po mogućnosti što pre. Mi nismo susedi EU. Mi smo okruženi Evropskom unijom. Postoje zemlje na istoku i na jugu koje su susedi EU. Ali to ne važi za šest država Zapadnog Balkana kojima su potrebne investicije, a u centru tih šest država Zapadnog Balkana je Kosovo“, rekao je Kurti.

Premijer Kosova je ocenio da bi u narednim mesecima za Zapadni Balkan od najveće važnosti bilo da EU otvori pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom i uvede liberalizacju viznog režima za građane Kosova.

To je ono što zahtevam od naših partnera u EU. Ispunili smo sve kriterijume, a nova vlada je odlučna da poboljša imidž zemlje, i to u prvom redu tako što će se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou“, rekao je Kurti.

Prema rečima Aljbina Kurtija, borba protiv korupcije i  otvaranje novih radnih mesta biće prioritetni zadaci nove vlade.

U tom cilju biće sprovedena temeljna provera sudija, tužilaca i zaposlenih u policiji i tanim službama, i organizovana kampanja u dijaspori sa ciljem da se najbolji stručnjaci vrate na Kosovo i pomognu u izgradnji demokratske zemlje.

Smenjivanje korumpiranih službenika sa jedne strane, raspisivanje javnih konkursa za nove, sveže i poštene stručnjake koji bi popunili upražnjena mesta, i ujedno proces provere u pravosuđu i sektoru bezbednosti – to je po mom mišljenju dobitna kombinacija“, rekao je Kurti.

Kurti je ocenio da među građanima Kosova postoji široka podrška za takav kurs vlade, ali je ponovio da radna mesta i pravda idu ruku pod ruku, a da su pretpostavka za to privredni razvoj i pravna država.

Za radna mesta su nam potrebna ulaganja u privredu, aii nam je isto tako potreban i most između privrede i obrazovanja. U Nemačkoj imate jako dobar model dualnog stručnog obrazovanja, i bilo bi mi drago da to imamo i na Kosovu. Imamo ogromne manjkavosti u obučenosti koje želimo da premostimo tako što ćemo tržište rada povezati sa kvalitetnim obrazovanjem, kako više ne bismo imali 20.000 mladih žena i muškaraca koji imaju fakultetsku diplomu, a nemaju posao na tržištu rada“, rekao je Kurti, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Radojević: Odgovorna profesija, kao što je novinarstvo, mora sa sobom da nosi dozu lične odgovornosti

Beograd, 31. mart 2020. – U vanrednom stanju, nažalost, stanje u tablodima je redovn…