Naslovna Civilno društvo Kuveljić: Aktivizam je važan zbog potrebe da stvaramo bolje i pravednije društvo

Kuveljić: Aktivizam je važan zbog potrebe da stvaramo bolje i pravednije društvo

5 minuta za čitanje
0
148
Dragan Kuveljić

Niš, 13. maj 2022. – Dete kao glavni instruktor vlastitog znanja, njegovo pravo, kulturna raznolikost, rodna ravnopravnost i zdrava planeta, predstavljaju osnovnu ideju grupe “Mašta”.

Izvor: Media & reform centar Niš.

Izložbom fotografijaI crno i belo, tako nam se htelo – i ti se pitašfokus je dat upravo na ophođenju građana prema okolini, kao i na tome da to crno nije doneo niko sa strane, već mi ili neko nama blizak.

Dragan Kuveljić ukazao je na izazove sa kojima se grupa susrela, kao i na to šta je bio glavni pokretač ove izložbe.

Zbog čega je aktivizam važan?

Zbog potrebe za boljim i drugačijim, zbog otpora popularizmu, korupciji, ličnim interesima, nepravdi, šteti, diskriminaciji, ugrožavanju dostojanstva. Zbog čuvanja i afirmacije lične i kolektivne slobode mišljenja, kazivanja i delanja. Zbog dijaloga, podrške i prihvatanja drugih i drugačijih. Zbog potrebe da stvaramo bolje i pravednije društvo. Da se menjamo, da budemo bolji ljudi.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima Grupom 484 i Fondacijom „Jelena Šantić“ kroz projekat „Lokalni poziv za EU” a uz finansijsku podršku Evropske unije pruža podršku autentičnim lokalnim inicijativama koje će raditi na unapređenju svojih zajednica u oblastima vladavine prava i kulturne raznolikosti.

Koja je bila inicijalna kapisla da započnete Vašu aktivističku priču?

Hteo sam da neke stvari učinim boljim, pravednijim i humanijim, a kroz zvanične institucije to nije bilo moguće.

Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?

Kontakti i procedure sa institucijama društva su me obeshrabrivale i gasile želju i potrebu da nastavim sa humanim i plemenitim aktivnostima i idejama. Na odustajanje me podsticao i odnos donosioca odluka koji su najčešće počinjali dijalog rečenicama kako nešto ne može, a ne kako može.

Koji su Vam bili najveći izazovi tokom aktivističke borbe?

Steći poverenje i prihvatanje, osetljivih i marginalizovanih grupa. Podstaći ih na saradnju i veru u promene.

Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Afirmacija i prihvatanje vrednosti za koje smo se zalagali. Rezultati i javni nastupi. Promocije postignuća i vrednosti.  Ostvarenje ciljeva.

Po(r)uka budućim aktivistima…

Negde sam pročitao i dopalo mi se. Ako želiš da nešto promeniš, onda ti moraš biti ta promena.  Da bi menjali treba prvo mi da se promenimo.

Podrška kroz promeni.rs nam je značila zbog…

Znao sam da nisam sam. Važno mi je da je i drugima stalo do boljeg, drugačijeg i pravednijeg društva.  Saradnja sa aktivistima drugih organizacija me učinila jačim i samopouzdanijim. Znači mi kada delimo zajedničke vrednosti. Podrška povećava motivaciju i veru u ono što radiš.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend …