Naslovna Civilno društvo Labris podneo pritužbe zbog diskriminatornog sadržaja u udžbenicima

Labris podneo pritužbe zbog diskriminatornog sadržaja u udžbenicima

3 min read
0
484
Udžbenici

Beograd, 27. decembar 2017. – Organizacija za lezbijska ljudska prava Labris podnela je pritužbe poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminatornog sadržaja u udžbenicima za srednju školu.

Pritužbe su podnete protiv Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, Zavode za udžbenike i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Labris je naveo da su pritužbe podnete jer te institucije, i pored upućene opšte preporuke još 2014. godine, nisu uklonile niti preispitale delove udžbenika koji na krajnje nenaučan i homofobičan način opisuju LGBT zajednicu.

Dodaje se da su dva udžbenika u kojima je 2014. godine mapiran diskriminatorni sadržaj u reprintu izmenjena, pa je nejasno zašto to nije učinjeno i sa preostalih šest udžbenika (Dečja neuropsihijatrija za četvrti razred medicinske škole, Zdravstvena nega 3 za treći razred medicinske škole, Interne bolesti sa negom 2 za četvrti razred medicinske škole, Neuropsihijatrija za treći razred medicinske škole, Psihologija za drugi razred gimnazije, Psihologija za treći i četvrti razred trgovinskih, ugostiteljsko-turističkih i škola za lične usluge).

"Koraci ka tolerantnom društvu koje neguje i ohrabruje različitosti medju nama kreću još od prvih školskih dana, zato je i najznačajnije da u periodu psihosocijalnog razvoja svako dete ima svest o svim različitostima koje ga okružuju", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da postojeće gradivo u velikoj meri pospešuje diskriminaciju i socijalnu distancu prema LGBT osobama, a vršnjačko nasilje na osnovu seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta se uopšte ne prepoznaje.

"LGBT zajednica i dalje spada u najugroženije kategorije našeg društva. Nasilje, govor mržnje i homofobični ispadi imaju svoje korene upravo u obrazovanju, odnosno nedostatku obrazovanja o LGBT zajednici koje proizvodi stereotipe i homofobiju", ocenio je Labris.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Proverite Takođe

Medijska udruženja zahtevaju poboljšanje medijske scene ili će uslediti prekid saradnje sa Vladom Srbije

Beograd, 22. oktobar 2018. –  Koalicija novinarskih i medijskih udruženja uputi…