Naslovna Politika Lahdevirta : Finska je zemlja koja je sklona proširenju EU

Lahdevirta : Finska je zemlja koja je sklona proširenju EU

2 minuta za čitanje
0
280
Kimo Lahdevirta

Beograd, 4. jul 2019. – Na agendi predsedavanja EU Finske su važna pitanja, od kojih je jedno i proširenje, i Finska će sve uraditi za konkretne razultate i realnu perspektivu zemalja Zapadnog Balkana u procesu proširenja, rekao je ambasador Finske Kimo Lahdevirta.

Finska je 1. jula preuzela šestomesečno predsedavanje EU od Rumunije.

Lahdevirta je istakao da je Finska zemlja koja je sklona proširenju i da je posvećena kredibilnoj perspektivi proširenja za Zapadni Balkan.

Prema njegovim rečima, posvećenost evropskim vrednostima je ključna za kandidate za EU a napredak u vladavini prava je ključan za ostale sektore.

Izveštaj Evropske komisije je bio jasan šta treba da se uradi na planu proširenja a fundamentalna pitanja su vladavina prava, nezavisno sudstvo, sloboda medija“, istakao je Lahdevirta.

Slogan finskog predsedavanja je “Održiva Evropa – održiva budućnost” a prioriteti su borba protiv klimatskih promena, jačajanje zajedničkih vrednosti i vladavine prava, konkurentnija i socijalno inkluzivnija EU i jačanje pozicije Unije kao globalnog aktera, rekao je finski ambasador.

Na skupu “Od Rumunije do Finske – Daljina (ni)je bitna” u organizaciji Centra za evropske politike (CEP) finski ambasador je rekao da će predsedavanje njegove zemlje, s obzirom na trenutak u kome se odvija, biti prvo koje će sprovoditi novu stratešku agendu EU za period 2019-2024, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…