Naslovna Politika Lajčak početkom aprila stupa na dužnost specijalnog izaslanika za dijalog Kosovo-Srbija

Lajčak početkom aprila stupa na dužnost specijalnog izaslanika za dijalog Kosovo-Srbija

4 minuta za čitanje
0
108
Miroslav Lajčak

Priština, 13. mart 2020. – Visoki predstavnik EU Žozep Borel je zvanično predložio Miroslava Lajčaka za posrednika Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine i on će, prema tom predlogu, stupiti na posao 1. aprila, a mandat mu prestaje 1. marta 2021, prenosi prištinski portal Gazetaexpress.

Visoki slovački diplomata dužan je da do tada posreduje u dijalogu Kosova i Srbije.

U predlogu čiji sadržaj prenosi prištinski portal navodi se da EU želi da postigne četiri cilja tokom Borelovog mandata.

Prvi je, kako se navodi, postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, drugi postizanje dobrosusedskih odnosa i promovisanje pomirenja, treći povećanje vidljivosti i efikasnosti EU kroz javnu diplomatiju i četvrti podrška naporima regiona da napreduje na evropskom putu.

U dokumentu se navodi da je mandat specijalnog predstavnika Lajčaka da “olakša dijalog Beograda i Prištine, u ime visokog predstavnika i da radi na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa kroz pravno obavezujući sporazum koji rešava sva otvorena pitanja između strana“.

Izbor Lajčaka da vodi pregovore Srbije i Kosova može biti strateška greška Evropske unije, ocenili su nedavno Tobi Vogel i Bodo Veber iz Saveta za politiku demokratizacije.

Takođe Lajčak treba da “nadgleda i olakšava rad strana u sprovođenju ranije postignutih sporazuma u ​​okviru olakšavanja dijaloga od strane EU“.

Na kraju dokumenta na sedam stranica piše da bi Lajčak trebalo da pripremi Borelov prvi izveštaj o radu krajem septembra, a zatim drugi izveštaj krajem januara 2021.

Imenovanju Lajčaka za specijalnog izaslanika, kako navodi prištinski portal,  javno i energično se suprostavlja predsednik Kosova Hašim Tači smatrajući da Lajčak “najnepouzdaniji čovek koji se bavi ovim procesom, da njegova država nije priznala Kosovo” i da je zato poverenje Kosova – nula.

I ministar spoljnih poslova Kosova Glauk Konjufca je pred parlamentarnom komisijom za spoljne poslove rekao da je neprihvatljivo da Lajčak bude imenovan za izaslanika za Kosovo, što je navodno rečeno direktno i slovačkom diplomati.

I za njega kao i za Tačija je neprihvatljivo da na to mesto dolazi predstavnik jedne od pet zemalja koje nisu priznale Kosovo.

Sa druge strane premijer Kosova Aljbin Kurti u pismu koje je poslao Borelu je napisao da će sarađivati sa izaslanicima EU u dijalogu, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Radojević: Odgovorna profesija, kao što je novinarstvo, mora sa sobom da nosi dozu lične odgovornosti

Beograd, 31. mart 2020. – U vanrednom stanju, nažalost, stanje u tablodima je redovn…