Naslovna Politika Lajčak prvi specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan?

Lajčak prvi specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan?

2 minuta za čitanje
0
138
Miroslav Lajčak

Brisel, 10. januar 2020. – Odlazeći slovački ministar spoljnih poslova i karijerni diplomata Miroslav Lajčak, spekuliše se, mogao bi da postane prvi specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan, prenosi euractiv.com.

Tu poziciju bi uspostavila Evropska komisija u saradnji sa Evropskom službom za spoljne poslove (EEAS).

Lajčak je bio visoki predstavnik u BiH i kratko je radio u EEAS.

EU do sada nije imala specijalnog predstavnika za region koji stremi članstvu u bloku a pregovori Beograda i Prištine vođeni su uz posredovanje bivše Visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednost Federike Mogerini.

Beograd i Priština su uz posredovanje Brisela vodili dijalog sa ciljem postizanja sveobuhvatnog sporazuma, međutim, dijaloga nema više od godinu dana.

Dijalog je prekinut krajem 2018, kada je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Posle taksi, nova kočnica su bili izbori, najpre evropski u maju 2019, zatim na Kosovu u oktobru, dok u Srbiji tek slede, verovatno u aprilu.

Od pre nekoliko meseci i SAD imaju specijalne izaslanike u regionu – Metju Palmer je postavljen za specijalnog predstavnika državnog sekretara Majka Pompea za Zapadni Balkan a Ričarda Grenela je predsednik Donald Tramp imenovao za specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Kir Starmer novi lider britanskih laburista

London, 06. april 2020. – Kir Starmer izabran je za novog predsednika britanske Labu…