Naslovna Civilno društvo Lakše do podataka o planiranju budžetske potrošnje za medijske usluge nego do podataka o realizaciji

Lakše do podataka o planiranju budžetske potrošnje za medijske usluge nego do podataka o realizaciji

1 minuta za čitanje
0
162
Indeks transparentnosti državnog finansiranja medija

Beograd, 21. jun 2019. –  BIRN Srbija objavila je „Indeks transparentnosti državnog finansiranja medija“, istraživanje kojim je praćena otvorenost, transparentnost i dostupnost podataka o potrošnji budžetskog novca u medijskom sektoru u 2017. i 2018. godini.

Istraživane je dostupno na sajtu kazitrazi.rs.

Uzorak istraživanja je obuhvatao 100 državnih institucija i javnih preduzeća, a analizirane su isključivo zakonske obaveze u objavljivanju podataka, s obzirom na to da je inicijalno testiranje transparentnosti potrošnje javnog novca u medijskom sektoru, koje je BIRN sproveo u 2017. godini, pokazalo odsustvo dobrih praksi u trošenju novca.

Istraživanje je fokusirano na pet glavnih modela finansiranja medijskih sadržaja u Srbiji – javne konkurse i pojedinačna davanja kojima se podržava proizvodnja medijskog sadržaja u javnom interesu, javne nabavke za medijske usluge, donacije i sponzorstva, direktno ugovaranje i kupovinu oglasnog prostora.

Zaključak istraživanja je da se lakše dolazi do podataka o planiranju budžetske potrošnje nego do podataka o realizaciji ugovora, izveštajima o kvalitetu proizvedenog sadržaja ili medijske usluge.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNS se povlači iz komisija na konkursima Ministarstva kulture zbog privilegovanja nereprezentativnih udruženja

Beograd, 15. februar 2020. – Izvršni odbor Udruženja novinara Srbije (UNS) odlučio j…