Naslovna Civilno društvo Lazarević: Pandemija nije drastično promenila navike građana Srbije u vezi sa korišćenjem e-usluga

Lazarević: Pandemija nije drastično promenila navike građana Srbije u vezi sa korišćenjem e-usluga

3 minuta za čitanje
0
190
Milena Lazarević

Beograd, 29. avgust 2020. – Većina građana Srbije kaže da pandemija koronavirusa nije drastično promenila njihove navike korišćenja e-usluga.

To je utvrđeno istraživanjem javnog mnjenja koje je sproveo Centar za evropske politike (CEP).

Suprotno očekivanjima, rezultati pokazuju da zainteresovanost građana za korišćenje e-usluga nije rasla tokom pandemije ni u Srbiji, niti u susednim zemljama“, rekla je Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.

Kako se navodi u saopštenju, većina građana Srbije zadovoljno je korišćenjem usluga i smerom u kojem se kreće digitalizacija javne uprave u Srbiji.

Rezultati istraživanja pokazuju da oko dve trećine građana smatra da je interakcija s javnom upravom postala jednostavnija u prethodne dve godine, a približno 70 odsto ispitanika je reklo da se javne usluge brže dobijaju.

U odnosu na prethodno istraživanje krajem 2017. godine, pozitivnija je percepcija građana u vezi s digitalizacijom i pružanjem javnih usluga“, rekla je Lazarević.

Zaključujujemo da građani Srbije vide pozitivan trend u domenu digitalizacije, jer više od 70 odsto preferira elektronske usluge u odnosu na to da fizički pribavljaju dokumente (na šalterima). Takođe, građani su svesni da su im dostupne elektronske usluge, i preko 80 odsto njih smatra da su one lake za korišćenje“, prenela je Lazarević.

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.005 ispitanika, u okviru regionalnog projekta “Osnaživanje civilnog društva Zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu (WeBER2.0)” koji finansijski podržava Evropska unija, a sprovedeno je i u ostalim zemljama regiona.

Rezultati iz regiona su slični onima u Srbiji, s obzirom da je i tamo u proseku dve trećine građana zadovoljno javnim uslugama i digitalizacijom.

Izuzetak je Bosna i Hercegovina, gde samo jedna trećina ispitanika ima pozitivan stav o javnim uslugama, a manje od polovine primećuje trend za digitalizaciju usluga.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

UNDP: Kampanja “Tiče me se” – Za komšiluk koji ne zatvara oči pred nasiljem

Beograd, 25. novembar 2020. – Povodom obeležavanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ž…