Naslovna Politika Lazarević: Srbija i neke zemlje Zapadnog Balkana nisu iskoristile niz predsedavanja EU

Lazarević: Srbija i neke zemlje Zapadnog Balkana nisu iskoristile niz predsedavanja EU

2 minuta za čitanje
0
293
Milena Lazarević

Beograd, 4. jul 2019. – Programska direktorka CEP Milena Lazarević ocenila je na skupu “Od Rumunije do Finske – Daljina (ni)je bitna”  da će politka proširenja u narednom periodu biti “malo ispod radara”.

Lazarević dodaje da Srbija treba da nastavi reforme na vladavini prava, slobodi medija… što je navedeno i u izveštaju Evropske komisije iz maja koji je, kako je ocenila, bio je jedan od nakritičkijih do sada.

Srbija i neke zemlje Zapadnog Balkana nisu iskoristile niz balkanskih predsedavanja EU (Austrija, Bugarska Rumunija), izgubili smo trenutak, nismo pokazali da smo dovoljno spremni, dovoljno brzi u reformama” , istakla je Lazarević.

Komenarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da EU ne može da se proširi dok se ne reformiše, Lazarević je rekla da su njegovi stavovi poznati od ranije i da je ta izjava bila “za domaću publiku”, s obzirom da se Makron suočava sa određenim izazovima “kod kuće”.

Direktorka CEP takođe je ukazala da novi lideri EU institucija tek treba da budu potvrđeni i da se može desiti da finsko predsedavanje EU bude opterećeno njihovim formiranjem.

Na pitanje kakav će biti stav Španca Žozepa Borela oko pregovora Beograda i Prištine, ako bude izabran za novog šefa evropske diplomatije, Lazarević je rekla da je obaveza svakog člana Komisije da bude potpuno nepristrasan i neutralan u svom radu, prenosi Euractiv.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Politika
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Teret ekonomske krize na Zapadnom Balkanu, izazvane pandemijom korona virusom, ne sme pasti na leđa radnika i radnica

Beograd, 25. maj 2020. – Duboko zabrinuti podacima koji pokazuju da ekonomske posled…