Naslovna Civilno društvo Lokalnim samoupravama dostavljen izveštaj sa preporukama o uslovima u romskim naseljima

Lokalnim samoupravama dostavljen izveštaj sa preporukama o uslovima u romskim naseljima

2 minuta za čitanje
0
339
Zaštitnik građana

Beograd, 19. maj 2020. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji Poseban izveštaj sa preporukama o uslovima u romskim naseljima u situaciji vanrednog stanja i primene mera zaštite usled pandemije korona virusa.

Poseban izveštaj, koji je urađen u saradnji sa Inicijativom A11, rezultat je poseta romskim naseljima tokom vanrednog stanja i sadrži deset preporuka za postupanje, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Izveštaj je rezultat stanja koje su zatekli tokom obilaska deset romskih naselja u Beogradu, Kovinu, Pančevu i Kostolcu, tokom vanrednog stanja u aprilu i maju.

Veliki broj stanovnika neformalnih naselja, kojih u Srbiji ima blizu šest stotina, nema pristup vodi, struji niti internetu i nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu, a još manje da deci omoguće praćenje školske nastave“, navodi se u saopštenju.

Preporuke zaštitnika su dezinfekcija svih neuslovnih romskih naselja, posebno onih koji imaju loše higijenske uslove, obezbeđivanje kontejnera za smeće i njihovo redovno pražnjenje, obezbeđivanje redovnog snabdevanja vodom i strujom, planiranje paketa pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama u slučaju novog izbijanja zaraze, obezbeđivanje zaštitne opreme, maski i rukavica.

U preporukama se navodi i pomoć u boljem informisanju stanovnika tih naselja o merama zaštite od zaraze, omogućavanje održavanja nastave deci na daljinu, obezbeđivanje što ćešće isplate jednokratne socijalne pomoći stanovnicima i ostvarivanje uslova da zdravstvene medijatorke nastave rad.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Matić: U Srbiji donirano više od 90 miliona evra za opšte dobro

Beograd, 30. 09. 2021. – Direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić ukazao je…