Naslovna Civilno društvo Lokalnim samoupravama dostavljen izveštaj sa preporukama o uslovima u romskim naseljima

Lokalnim samoupravama dostavljen izveštaj sa preporukama o uslovima u romskim naseljima

2 minuta za čitanje
0
166
Zaštitnik građana

Beograd, 19. maj 2020. – Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji Poseban izveštaj sa preporukama o uslovima u romskim naseljima u situaciji vanrednog stanja i primene mera zaštite usled pandemije korona virusa.

Poseban izveštaj, koji je urađen u saradnji sa Inicijativom A11, rezultat je poseta romskim naseljima tokom vanrednog stanja i sadrži deset preporuka za postupanje, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Izveštaj je rezultat stanja koje su zatekli tokom obilaska deset romskih naselja u Beogradu, Kovinu, Pančevu i Kostolcu, tokom vanrednog stanja u aprilu i maju.

Veliki broj stanovnika neformalnih naselja, kojih u Srbiji ima blizu šest stotina, nema pristup vodi, struji niti internetu i nisu u prilici da održavaju osnovnu higijenu, a još manje da deci omoguće praćenje školske nastave“, navodi se u saopštenju.

Preporuke zaštitnika su dezinfekcija svih neuslovnih romskih naselja, posebno onih koji imaju loše higijenske uslove, obezbeđivanje kontejnera za smeće i njihovo redovno pražnjenje, obezbeđivanje redovnog snabdevanja vodom i strujom, planiranje paketa pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama u slučaju novog izbijanja zaraze, obezbeđivanje zaštitne opreme, maski i rukavica.

U preporukama se navodi i pomoć u boljem informisanju stanovnika tih naselja o merama zaštite od zaraze, omogućavanje održavanja nastave deci na daljinu, obezbeđivanje što ćešće isplate jednokratne socijalne pomoći stanovnicima i ostvarivanje uslova da zdravstvene medijatorke nastave rad.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Civilno društvo
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

Razlivalište: Otvorene prijave za učešće mladih u omladinskom izazovu

Beograd, 07. avgust 2020. – Organizacija Razlivalište, drugi put po redu, organizuje…