Naslovna Vesti London će 2018. biti domaćin samita EU – Zapadni Balkan

London će 2018. biti domaćin samita EU – Zapadni Balkan

5 minuta za čitanje
0
1,691

Trst, 13. jul 2017. – Britanija želi da udruži snage sa svojim saveznicima da pomogne Zapadnom Balkanu da se reformiše, stabilizuje i bude prosperitetan, saopštilo je britansko Ministarstvo spoljnih poslova povodom samita Zapadnog Balkana i Evropske unije koji je održan u Trstu.

Samitu je, u ime britanske premijerke, prisustvovao ministar spoljnih poslova Boris Džonson. On je na samitu pozvao region i prijatelje regiona da pojačaju napore ka razvoju Balkana u "svetionik demokratije i ekonomskog rasta".

''Želimo da Zapadni Balkan postane stabilna, bezbedna i prosperitetna oblast, uspešna u Evropi. Velika Britanija je čvrsto posvećena zajedničkom radu sa prijateljima i saveznicima da pretvori Zapadni Balkan u svetionik demokratije i ekonomskog rasta", rekao je Džonson  uoči razgovora, prenosi Beta.

Kako se navodi u saopštenju Forin ofisa, Džonson je potvrdio da će Velika Britanija biti domaćin samita ZB-EU u okviru Berlinskog procesa 2018. godine.

"Ponosan sam što će Britanija biti domaćin Samita za Zapadni Balkan 2018. godine. To je čvrst pokazatelj britanske podrške reformama potrebnim za poboljšanje bezbednosti regiona, podsticanje njegove privrede i za borbu protiv izazova kao što sui ilegalne droge i trgovina ljudima koji predstavljaju pretnju svima nama bilo na Zapadnom Balkanu ili u Velikoj Britaniji", rekao je Džonson.

Britanija će ove godine investirati više od 20 miliona funti da pomogne poboljšanju vladavine prava, pružanju pomoći vlastima u suzbijanju izazova kao što su droga i trgovina ljudima.

Takođe će pomoći u primeni preko potrebnih reformi koje treba da poboljšaju poslovno okruženje u regionu i da se bore protiv korupcije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da će na samitu biti lansiran Regionalni ekonomski akcioni plan za podsticanje kreiranja poslova, generisanje novih investicija u saobraćaju i infrastrukturnoj energetici kao i digitalnih projekata za poboljšanje povezanosti u regionu.

Britanija je u procesu izlaska iz EU koji bi trebalo da bude okončan marta 2019. Pregovori su zvanično počeli ali se dve strane nisu približile u nekim oblastima. Ključno neslaganje je oko sume koju Britanija treba da plati, a koja je procenjena i na 100 milijardi evra. London to ne prihvata, a najtvrđi evroskeptici kažu da će zemlja izaći bez i jednog penija doprinosa briselskom budžetu.

Drugi problemi uključuju ostanak na jedinstvenom tržištu što podrazumeva i slobodu kretanja ljudi, kao i status državljana drugih EU zemalja u Britaniji i njenih širom boka nakon konačnog razvoda.

Zvaničnici Britanije su više puta izjavili da njihov izlazak iz Unije ne znači prekid odnosa sa ostalim članicama, kao ni odsustvo interesovanja i pomoći zemljama koje žele da se pridruže bloku, pre svega državama Zapadnog Balkana.

Pročitajte još povezanih članaka
Učitaj još  Vesti
Komentari su zatvoreni

Pročitajte i

BIRODI: Vladavina prava, integritet i javnost – lekovi protiv lične vlasti

Beograd, 20. septembar 2021. – Druga faza međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstv…